Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tordnet mot terror

Statsminister Kjell Magne Bondevik terpet og terpet på terror-angrepene 11. september da han måtte forklare Stortinget hvorfor regjeringen støtter fortsatt bombing av Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik var innkalt til Stortinget for å redegjøre for den norske støtten til USAs militæraksjon mot Taliban-regimet. Han benyttet anledningen til å hamre inn hendelsene som utløste krigen: Terrorangrepene mot USA 11. september. Hovedbudskapet er at krigen mot terroristene er et nødvendig onde, selv om sivile liv skulle gå tapt.

- Vi må ikke glemme at det internasjonale samfunn står overfor en hensynsløs motstander som nøye og nitid har planlagt terroranslag for å drepe flest mulig tusen sivile, sa Bondevik.

Støtter bombing

Til tross for at norske geistlige, kulturpersonligheter og nå sist fagforeningstopper er sterkt imot USAs bomber over Afghanistan, vil Bondevik fortsette. Enkelte typer klasebomber som ikke detoneres, er rene landminer når de treffer bakken. Bondevik henviste til at Stortinget på sikt skal jobbe for et forbud mot slike bomber, men ikke nå.

- Bondeviks uttalelser om klasebomber er mye mer forsiktig enn Stortinget legger opp til i sitt vedtak, sa SV-leder Kristin Halvorsen etter redegjørelsen.

- Bondevik finner en fattig trøst i at det var verre i Afghanistan før, sier hun.

Bondevik avviser også framstående muslimers krav om bombestans under Ramadan.

- En bombepause vil kunne bidra til at Taliban og bin Laden befester sine stillinger, sa statsministeren.

Lukket døra

I sin redegjørelse i dag bekrefter statsministeren at Norge har fått en forespørsel om mulig norsk militær bistand i krigen. NRK meldte i går at norske elitesoldater kan bli sendt til Afghanistan. Men etter å ha åpnet døra på gløtt, smalt Bondevik den resolutt igjen etter redegjørelsen.

- Vi har ikke fått noen spørsmål om å bistå med elitesoldater. Det blir derfor rene spekulasjoner, sa Bondevik.

I morgen skal han møte norske muslimer i World Islamic Mission i moskeen i Åkerbergveien i Oslo. Han har mye på hjertet.

- Hovedbudskapet mitt til dem er at dette er ikke en krig mellom religioner, sa Bondevik etter redegjørelsen.

Hele Norges coronakart