Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tore av sporet

Nei, Lisa, det finnes ingen lover mot å få en trønder fra NRK på døra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET MÅTTE EN KOMIKER til for å parkere NRKs Tore Strømøy. Trønderen med det NRK-pålagte og insisterende oppdraget å gjenforene familier med eller mot deres vilje, har denne gang kommet i skade for å meddele en adoptert 16-år gammel colombiansk-født gutt at han «egentlig» er stjålet fra en barnevernsinstitusjon, uten at dette medfører riktighet. Og får svar så det holder av komikeren Lisa Tønne som selv er adoptert fra Iran. Ikke bare ville hun smelt døra igjen hvis en fyr med hockeysveis plutselig dukket opp og hadde funnet moren hennes, sier hun til Dagbladet.

HUN SETTER VIDERE fingeren på det etisk svakeste punktet i hele det tåredryppende NRK-konseptet, når hun advarer Strømøy mot å blande seg inn i livet til en unggutt som selv ikke har bedt om hjelp til å finne tilbake til sine biologiske røtter. Ikke bare fordi informasjonen NRK i sakens anledning bringer videre, er usann, men fordi NRK tvinger seg inn i den mest intime delen av et barns privatliv, uten tillatelse.

ADOPTIVBARN

FORHOLDER seg ulikt til sitt biologiske opphav. Noen gjør store anstrengelser for å få kontakt, andre lar det være. Det hersker etter hvert mye åpenhet omkring disse spørsmålene. Historiene er mange og ulike nok til at vi vet hvordan det både føles og ikke føles når barn og biologiske foreldre skal igjennom det antatt følelsesladete gjenforeningsmøtet.

VI VET AT OPPLEVELSEN varierer i styrke. Vi kjenner også til fraværet av barnets identifikasjon med både den biologiske familien og et annet land og kultur. Dessuten finnes det juridiske regler som sier at kontakten mellom biologiske foreldre og deres barn skal gå gjennom offisielle kanaler for å sikre at de ulike partene i familien selv kan velge om de vil ha kontakt eller ei. Når barnet adopteres bort mister de biologiske foreldrene ansvaret og kan ikke bare sende en hvilken som helst Tore ut på sporet, selv om han øyner en nisje.

NRK REPRESENTERTE åpenbart ensidig den biologiske moren i saken som nå omredigeres på harde livet, etter hard kritikk fra Adopsjonsforum, den største organisasjonen for utenlandsadopsjon. I det ferdige TV-programmet må det legitimeres at redaksjonen forteller historien vi alle nå kjenner sannheten om. Og som bygger på feil premisser.

BARNET VAR IKKE stjålet. Strømøy har erkjent at forarbeidet var for dårlig, delvis fordi viktige papirer i saken var skrevet på spansk. La oss derfor håpe at Tore i framtida holder seg på spor i språkområder han behersker. Eller enda bedre: Holder seg hjemme hvis han ikke er invitert av familier som selv må få velge om de vil gjenforenes på TV. NRK har jo liggende en myteomspunnet dokumentar av Erling Borgen, om Norge som krigsprofitør. Kunne det være noe?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media