Tore fratatt levebrødet

Tankbilsjåfør Tore Elstad ble fratatt førerkortet - til tross for at han var helt uten skyld i en trafikkulykke. I strid med instruksen fra Justisdepartementet, beslaglegger politiet førerkortet etter trafikkulykker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yrkessjåfører får yrkesforbud, og nå går Norges Lastebileierforbund til frontalangrep mot politiet. De føler at lastebilsjåfører blir trakasert.

Fredag 24. juli kjørte Kløfta-mannen Tore Elstad tankbil på E18. Mellom Katten og Hvervenbukta opplevde han marerittet: frontkollisjon med en varebil som kom over i hans kjørefelt. Det var ingen tvil om årsaksforholdet - Elstad var helt uten skyld.

Men politiet krevde å få beholde førerkortet hans på ulykkesstedet. De opplyste at de hadde instruks om å beslaglegge førerkort i alle ulykker der det er personskader.

Videre ble tankbilen fraktet til Statens vegvesen for teknisk kontroll. Bilen var helt ny (registrert én måned før ulykken), og bilens eier fikk beskjed om at kontrollen ville ta minst 14 dager.

Flere klager

Norges Lastebileierforbund mottar en rekke klager fra medlemmer fra hele landet som forteller om beslag av førerkort og nitid teknisk kontroll av biler eller ulykker.

I sak etter sak har yrkessjåføren helt uten skyld fått førerkortet beslaglagt i inntil tre uker. For å få det raskt tilbake må eieren ofte engasjere advokat, og uten førerkort har en yrkessjåfør yrkesforbud.

Tore Elstad engasjerte advokat Robert Aksnes i Norges Lastebileierforbund, men først etter fire dager fikk han førerkortet tilbake.

- Bryter loven

- Vi mener at politiet ikke har noen hjemmel til å legge beslag på et kjøretøy i lengre tid for teknisk vurdering, sier direktør Gunnar Eikeland i Norges Lastebileierforbund.

- For dem som driver med transport er det viktig snarest mulig å få reparert kjøretøyet, og sjåføren vil begynne å jobbe igjen. Bare det å miste førerkortet får mange til å føle at «det er kanskje min skyld likevel».