Tore Tønne trekker seg

Tore Tønne trekker seg som nestleder i styret i Aker Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld trakk Tønne seg fra vervet som fungerende styreformann, melder NRKs Redaksjon 21. Tønne har bedt om å få tre ut av styret i Aker Kværner med umiddelbar virkning.

- Lånet er innfridd

Det var i et brev til Kværner Asa Tønne selv opplyste at han trekker seg fra styret. I brevet opplyser han også at lånet mellom Tønne Consult og Aker RGI er innfridd.

Tønne skriver at han i forbindelse med lånet i april 2002 vurderte mulige konsekvenser for sin habilitet som nestleder i Kværners styre.

Tønne mener at han i arbeidet i styret aldri har følt noen særskilte forpliktelser overfor Aker RGI som følge av lånet, og at han mener at han ikke har vært inhabil i noen av sakene, men at han på grunn av den omtalen saken har fått i mediene, likevel vil trekke seg fra styret.

Kjell Inge Røkke har varslet at han skal kommentere saken i morgen, tirsdag, etter Aker Kverners styremøte.

I en kommentar fra Kværner heter det at de mister en engasjert og dyktig nestleder i styret, og at dette viser at Tønne setter Kværners interesser over sine egne.

Ifølge NRK er det den omfattende medieomtalen som er årsaken til at Tønne trekker seg.

Dette er saken:

Avgangen kommer etter en rekke avsløringer om tette bånd mellom Tore Tønne og Kjell Inge Røkke etter at Tønne gikk av som helseminister.

Tidligere helseminister Tore Tønne er nå siktet for brudd på regnskapsloven. Kjell Inge Røkke er avhørt i saken.

Bakgrunnen for siktelsen skal være at Røkke-inntektene ikke framgår i fjorårets regnskap i Tønnes konsulentselskap, Tønne Consult.

Tidligere AP-helseminister Tore Tønne har fått 1,5 millioner kroner for konsulentoppdrag i forbindelse med Aker Maritimes kjøp av Kværner i fjor.

Pengene er ifølge Tønne utbetalt for arbeid han gjorde i de seks ukene som gikk fra han fratrådte som statsråd til handelen var i boks.

I samme periode mottok han etterlønn i strid med reglene. Disse pengene vil han nå betale tilbake.

Interne notater fra advokatfirmaet BA-HR tyder på at pengene kommer fra Kjell Inge Røkkes Aker RGI.

Tønne har et lån på tre millioner kroner hos Røkke. Tillitsvalgte i Kværner har bedt Røkke redegjøre for lånet.

Dagbladet har avslørt at BA-HR firedoblet en regning til Røkkes Aker RGI. På den måten økte BA-HR regningen med 1,5 millioner - et beløp som tilsvarer det Tønne fikk for Kværner-jobben.

Tønne vil ikke kommentere saken så lenge etterforskningen pågår.