Torgeir (63) er asfalt- bandenes norske hjelper

- Du kan jo godt si at jeg burde ha samfunnsmessige moralske betenkeligheter.

HJELPER: Advokat Torgeir Dahl har hjulpet til med å registrere flere titalls steinleggerselskaper i Brønnøysundregisteret. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HJELPER: Advokat Torgeir Dahl har hjulpet til med å registrere flere titalls steinleggerselskaper i Brønnøysundregisteret. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det der må du ta med broren min, sier advokat Ståle Dahl (62) til Dagbladet.

Ståles storebror heter Torgeir Dahl (63), og sammen driver de advokatfirmaet Bureau.no i Møllergata i Oslo. På deres nåværende og forrige adresse er det registrert over 50 steinleggingsfirmaer.

Det liker ikke lillebror Dahl i det hele tatt.

- Jeg vil helst ha dem ut, sier han, og ber med et smil Dagbladet komme igjen dagen etter.

- Var naiv Morgenen etter venter storebror, Torgeir Dahl, på sitt kontor. Han forteller at de første steinleggerne dukket opp for to-tre år siden. I Brønnøysund er det registrert firmaer hos advokatene siden 2010.

- Det var en naiv tabbe av meg å tillate det. Det kom et fåtall for at jeg skulle fylle ut et skjema til Brønnøysund så de kunne registrere firma. Så spurte de om de kunne få posten sin her, og jeg sa ja - jeg trodde det bare kom et brev fra Brønnøysund, sier Torgeir Dahl.

BREV: I denne pappeska oppbevarer advokat Torgeir Dahl alle brevene som kommer til advokatkontoret hans, adressert til irske steinleggere. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BREV: I denne pappeska oppbevarer advokat Torgeir Dahl alle brevene som kommer til advokatkontoret hans, adressert til irske steinleggere. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Dahl sier han også hjelper steinleggerne med å søke om et D-nummer - slik at de kan opprette en norsk bankkonto. Dahl får en kopi av passet som sikkerhet. Han vil ikke si hva en slik firmaregistrering koster.

- De betaler cash. Så får de en kvittering. Det nytter ikke å gi dem en faktura som de skal gå i banken og betale, sier Dahl.

«Har ikke peiling» - Har du noen ide om virksomheten de registrerte her følger norske lover og regler?

- Jeg har ikke noe peiling på det utover å ha lest det dere har skrevet. De kom jo hit til oss, og jeg spør hvilken adresse de har, da sier jo de en adresse. Det er ikke før jeg leser det dere har skrevet at adressen noen av dem hadde oppgitt var et hybelhus på Gardermoen. Det trodde jo jeg var et leilighetskompleks som de bodde i. Jeg har ikke peiling på hva de driver med eller hvordan de jobber.

- Hvorfor dukket de opp her?

- Det vet jeg ikke. Om det var en som dukket opp her og så spredte det seg, det vet jeg ikke — våre forrige lokaler er jo relativt utilgjengelige, vi satt i tiende etasje uten skilting.

Ikke «big business» Dahl er uklar på hvorvidt han fortsatt vil hjelpe steinleggere med å opprette firmaer. Først sier han:

KONTROVERSIELT: Steinleggerne er svært kontroversielle. Her aksjonerer Arbeidstilsynet og politiet mot steinleggere på Sogn i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KONTROVERSIELT: Steinleggerne er svært kontroversielle. Her aksjonerer Arbeidstilsynet og politiet mot steinleggere på Sogn i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Joda, hvis de kommer og spør - jeg fyller bare ut et skjema. Jeg ser ikke det som noe kjempeproblem, vi har jo ingenting med regnskapsting eller hva de gjør.

Seinere, om samme tema, sier han:

- Det er ikke sånn profitt i dette at du gjør hva som helst for å få disse småkronene. Sannsynligvis kommer jeg til å rett og slett si nei. Du kan jo godt si at jeg burde ha samfunnsmessige moralske betenkeligheter med å etablere firmaer når det er en sjanse for at det kan bli misbrukt, og det kan godt tenkes at jeg kommer dit. Dette her er ikke noe butikk som vi driver, dette er jo bare sånne tulleting. Det er ikke noe problem for oss å gå til det skrittet å si at dette gidder vi ikke gjøre lenger.

Ikke i retten Politiet, Arbeidstilsynet og Skatt Øst knytter en rekke omreisende steinleggere til menneskehandel, moderne slaveri og skattesnusk. Advokaten har ingen betenkeligheter rundt dette.

- Det blir som å kritisere de som produserer biler fordi noen kjører for fort. Det er jo helt kurant å registrere et firma. De har jo kommet hit og spurt om jeg kunne få på plass ansatte og sånn, det har jeg sagt nei til. Jeg vil ikke ha noe med det å gjøre, jeg har forklart dem om minstelønn og sånn og bedt dem gå til Skatt Øst.

- Men dere er ikke der ennå?

Torgeir (63) er asfalt- bandenes norske hjelper

- Vi er jo på vei dit nå, da, vi har jo lest disse artiklene.

Kunder på døra Dahl viser fram pappeska som brukes til å lagre brevene som strømmer inn, adressert til steinleggere. Han angrer på at steinleggere fikk oppgi postadresse på hans kontor:

- Det var da problemene dukket opp, med posten og misfornøyde kunder som kom på døra. Det ville jo ikke vi ha noe av. To-tre kunder har ringt og en har vært på døra, det var vel i fjor. De lurte på hvor de kunne få tak i dem, jeg har ikke peiling på hvor de befinner seg.

Han vil heller ikke representere steinleggere i retten:

- Hvis de har snytt på skatten eller ikke innrapportert moms tar ikke vi det.

TAR IMOT: Flere titalls steinleggerfirmaer er registrert hos advokatbrødrene Dahl i Møllergata. Storebror ønsker dem velkommen, lillebror vil ha dem ut. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TAR IMOT: Flere titalls steinleggerfirmaer er registrert hos advokatbrødrene Dahl i Møllergata. Storebror ønsker dem velkommen, lillebror vil ha dem ut. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer