Torgersen-saken til Strasbourg

Advokat Erling Moss klager norske rettsinstansers behandling av Torgersen-saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg.

OSLO 20090316: Fredrik Fasting Torgersen før retten ble satt i saken mot professor Ståle Eskeland i Oslo tingrett. Kjell Granli, som er bror til offeret i Torgersen-saken, har reist sak mot Eskeland. Leser avis.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
OSLO 20090316: Fredrik Fasting Torgersen før retten ble satt i saken mot professor Ståle Eskeland i Oslo tingrett. Kjell Granli, som er bror til offeret i Torgersen-saken, har reist sak mot Eskeland. Leser avis. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Advokat Erling Moss klager norske rettsinstansers behandling av Torgersen-saken inn for Den europeiske menneskerettighets-domstolen (EMD) i Strasbourg.

Klagen mot Justisdepartementet og Gjenopptakelses-kommisjonen gjelder tre punkter - kommisjonsmedlemmers påståtte inhabilitet, kommisjonens hemmelighold av møtereferater, og Fredrik Fasting Torgersens krav om offentlig oppnevnt forsvarer.

Erling Moss hevder i klagen til EMD at det er i strid med artikkel 6 - om rettferdig rettergang - i Den europeiske menneskerettighets-konvensjonen (EMK) når Høyesterett 19. november 2008 nektet domstolsbehandling av habilitetsspørsmålet.

Torgersen og hans advokat mener at den nåværende Gjenopptakelses-kommisjonen er inhabil når den på nytt skal behandle kravet om gjenåpning av straffesaken. Torgersen ble i 1958 kjent skyldig i drapet på 16 år gamle Rigmor Johansen, og dømt til livsvarig fengsel.

Hemmelighold

Klagen på Gjenopptakelses-kommisjonens hemmelighold av møtereferater har sammenheng med striden om medlemmenes habilitet. Påstanden om inhabilitet gjelder spesielt advokat Erling A. Lyngtveits deltakelse i kommisjonens arbeid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer