Torgersens tenner ble filt

Fredrik Fasting Torgersen fikk tennene sine slipt eller filt etter at han ble dømt til livsvarig fengsel i 1958. Dermed passer ikke lenger Torgersens tenner med bitemerkene som kunne knytte ham til drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torgersen ble i 1958 dømt til livsvarig fengsel for drap. Resultatet av nedfilingen ble at furer i fortennene i underkjeven, som var viktige for at Torgersen ble knyttet til bittspor i den drepte Rigmor Johnsens bryst, nærmest er blitt fjernet. Dette må ha skjedd en gang mellom 1958 og 1960. De nye opplysningene om det såkalte tannbeviset går entydig fram av en rapport fra Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, utarbeidet av professor Tore Solheim og tannlege Wencke Stene-Johansen. Saken vurderes fortsatt gjenopptatt.

Bakgrunnen for rapportens oppsiktsvekkende konklusjon er undersøkelser av et avtrykk av Torgersens tenner, som ble tatt i 1960.

Godt utført

Dette avtrykket er sammenliknet med avtrykk som ble tatt i 1958 som var helt sentralt da Torgersen ble dømt. Ifølge Solheim og Stene-Johansen er den eneste mulige forklaringen de kan finne på de omtalte endringene, at tennene har blitt mekanisk slipt ned.

- Vi kan ikke utelukke at Torgersen egenhendig har filt ned sine tenner, men beslipningene er utført svært jevnt og med omtrent samme vinkel. Vi tror derfor det er vesentlig mer sannsynlig at de er blitt profesjonelt utført, altså av en tannlege, framholder de to ekspertene.

Dagbladet har tidligere skrevet at kriminalpolitiet har satt i gang undersøkelser for om mulig å finne ut hva som har skjedd i forbindelse med de påviste forandringene i Torgersens tenner.

- Må forklare

Statsadvokat Lars Frønsdal sier til Dagbladet at han ikke vil spekulere.

- Men på bakgrunn av rapporten er det naturlig for Torgersen å gi en forklaring på hva som har skjedd.

Torgersen satt i fengsel i tidsrommet mellom 58- og 60-avtrykket.

- Vi har ikke funnet tannopplysninger om ham i fengselsvesenets arkiver, sier Frønsdal.

1960-avstøpningen dukket opp tidlig på høsten i fjor. Frønsdal sier han fikk kjennskap til det i begynnelsen av september fra Torgersens forsvarer, advokat Erling Moss.

I et brev har tannlegen som tok 60-avstøpningen, skrevet at Torgersen ønsket avtrykket, fordi han mistenkte politiet for å «file og fikle» med 1958-avtrykkene.

Denne tannlegen har intet med slipingen å gjøre.

23. september intervjuet Dagsnytt professor Ståle Ekeland og 1960-avtrykket ble lansert som et nytt bevis i saken.