Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toril Øie blir første kvinne til å styre Høyesterett

Toril Marie Øie (55) er utnevnt til ny justitiarius i Høyesterett og blir dermed den første kvinnen som leder Norges øverste domstol.

FÅR KVINNELIG SJEF: Høyesterett skal stytres av Toril Øie i tida som kommer. Foto Stein J. Bjørge
FÅR KVINNELIG SJEF: Høyesterett skal stytres av Toril Øie i tida som kommer. Foto Stein J. Bjørge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øie som har vært høyesterettsdommer siden 2004, ble utnevnt i statsråd fredag.

Hun overtar stillingen, regnet som landets fjerde mektigste, etter Tore Schei (69) som går av for aldersgrensen ved utgangen av februar.

Prosessen med å finne Scheis etterfølger har pågått siden oktober i fjor. Åtte personer søkte stillingen.Utnevnelsesprosessen har blitt kritisert for å være lukket og for å bli gjennomført av ukjente instanser og etter ukjente regler.

Det har også vært frykt for en politisert avgjørelse etter at det ble kjent at justisminister Anders Anundsen ønsket en redegjørelse av kandidatenes syn på Høyesteretts rettspolitiske rolle, og at han ville diskutere utnevnelsen med Stortingets presidentskap.

Øie har tidligere arbeidet i Justisdepartementets lovavdeling som avdelingsdirektør og leder av Enhet for strafferett og prosess. Hun har også vært ansatt i en bistilling ved Det juridiske fakultetet ved Universitetet i Oslo som førstelektor II og har skrevet flere bøker.

(©NTB)