Tørke ga sjokkfunn

- Ingen av oss var forberedt på dette, sier politiet.

OVERRASKET: Funnet de to padlerne gjorde i Minnesota River overrasket både dem, politiet og forskerne. Foto: Shutterstock / NTB
OVERRASKET: Funnet de to padlerne gjorde i Minnesota River overrasket både dem, politiet og forskerne. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Sommeren var på hell og Minnesota River på sitt tørreste, da to kajakkpadlere var på vei ned elva i fjor. På den opptørka elvebanken gjorde de et funn som kan vise seg å få historisk betydning.

Det som viste seg å være en del av en hodeskalle dukket plutselig opp langs elva. Nå har eksperter gransket funnet, og slått fast at kraniet kan stamme fra et menneske som levde for 8000 år siden, skriver Business Insider.

VEKKER OPPSIKT: Funnet fikk politiet til å klø seg i hodet. Foto: Renville County Sheriff’s Office
VEKKER OPPSIKT: Funnet fikk politiet til å klø seg i hodet. Foto: Renville County Sheriff’s Office Vis mer

- Ingen var forberedt

Denne uka gikk politiet ut med nye opplysninger om funnet som ble gjort i september. Det var på tidspunktet tørke i området, noe som førte til svært lav vannstand.

Funnet ble først etterforsket som et mistenkelig dødsfall og at det kunne være relatert til en nylig begått kriminell handling. Det ble tatt i bruk karbondatering for å forsøke å finne ut hvor gammel personen var.

Resultatet var av det uventede slaget.

SJØVESEN: Dette merkelige sjøvesenet går nå viralt på Tiktok. Video: Tiktok @Julianobayd. Reporter: Magnus Paus, Vegard Krüger. Vis mer

Da analysesvarene kom, viste de at hodeskallen stammet fra en mann. Vedkommende hadde vært i live en gang mellom år 6000 og 5500 før kristus.

- Å si at vi ble overrasket, vil være en underdrivelse. Ingen av oss var forberedt på dette, sier Scott Hable i politiet i Renville, Minnesota til Washington Post.

- Helt utrolig

Undersøkelser av hodeskallen har også gitt antropologene funn som kan si noe om mannens liv. Analysene tyder på at han hadde en diett preget av blant annet store mengder fisk og mais.

- Den tilgjengelige vitenskapen og teknologen er helt utrolig. Vi er heldige som kan få slik hjelp og sitte igjen med denne type kunnskap, sier politiet i en pressemelding, ifølge CBS.

PARASITT: En løs-kattunge fra Kentucky i USA havner på operasjonsbordet med en parasitt i nakken. Video: KameraOne Vis mer

Og funnet fra i fjor høst blir ifølge antropolog Jennifer Byrnes trolig ikke siste mulighet forskerne vil få til å undersøke slike funn. Årsaken er stadig hyppigere perioder med tørke.

- I tillegg til endringer i vannivåer, is som smelter og høyere temperaturer, er også avdekking av kropper som har blitt begravd for flere tiår en konsekvens av klimaendringene. Jeg forventer at funn knyttet til savnede personer sannsynligvis vil avdekkes i tida framover, etter hvert som vannivåene fortsetter å synke, sier Byrnes til Insider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer