Tørke i Spania

Spania er solsvidd og gisper etter vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da International Herald Tribune forleden valgte spansk tørke og vannmangel som hovedoppslag, må vi formode at et viktig miljøproblem nådde et stor publikum. Millioner av nordeuropeere skal til Spania i sommer. Millioner har eiendommer der. Millioner skal reise dit med forurensende fly, titusenvis skal golfe der og spise de samme matvarer de er vant til hjemme, dyrket i et annet klima. Ikke slik at det er en verdensnyhet med solsvidde marker i Spania. Men når vannmangelen er så prekær at lokale myndigheter må gi lokale bønder beskjed om at de må klare seg med en tredjedel av det de trenger for å produsere for markedet, så har flere enn lokale spanjoler et problem.

I Murcia-provinsen, hvor reportasjen er laget, er situasjonen kritisk. Tørken har akselerert i takt med utbygging av eiendommer og bønders tilpasning av egen produksjon til produkter som krever et annet klima. Salatproduksjon, svømmebassenger, eviggrønne golfanlegg tar enorme mengder vann fra ordinært spansk jordbruk. Bønder taper i kampen om vann kjøpt på det svarte markedet. Det brukes to og en halv gang så mye vann som systemet tåler. Tusenvis av private, lovlige og ulovlige, brønner bidrar i noen grad til vannforsyning, men truer også grunnvannet. Det har sunket så mye at pumpene mange steder ikke rekker ned. Tidligere forsynte det fuktigere nord sørlige strøk i tilstrekkelig grad. Nå sildrer det billedlig talt fordi også nordlige strøk begynner å bli tørre.

Vannmangelen har ført til korrupsjon og skandaler. Lokale politikere og tjenestemenn har fått betalt for å garantere vannforsyning til eiendomsanlegg i strøk der det er vannmangel. En journalist som har avdekket en slik skandale er blitt drapstruet, men blir nå sitert som en troverdig kilde i Herald Tribune.

Problemet er internasjonalt. Vannmangel, tørke og matvarekrise er selvsagt verre i Afrika. Men det er vi vant til, selv om det er minst like alvorlig der som i Spania. Men Spania er Europas feriested. Landet tiltrekker seg solhungrige briter, tyskere og skandinaver. Tørken rykker nærmere folk som har økonomiske interesser i at miljøet er bra og vannforsyningen er tilstrekkelig. Den rykker inn i EU. Derfor kan vannmangelen i Spania bli en alvorligere vekker og en større bevisstgjører enn årvisse tørkeperioder i Afrika. Dette handler også om klima. Temperaturen har steget mer i Spania enn det som er den gjennomsnittlige globale oppvarming. Regnmengden er ventet å synke med 20 prosent innen 2020 og med 40 prosent innen 2070, ifølge FN-prognoser gjengitt i den siterte artikkelen. Temperaturøkningen har allerede ført til at småbønder satser på andre produkter enn de gjorde for ti og 20 år siden. Tettheten av oliventrær i Sør-Spania er et uttrykk for dette. De er mer hardføre og tåler bedre tørke enn eksempelvis frukt. Oliventrærne er et typisk trekk i det spanske kulturlandskapet som mange nordmenn er glade i. Vi er også glade i sola og temperaturen. Men kanskje får kampen mot global oppvarming og klimagasser et oppsving når leilighetene i Frp-bastionene langs spanskekysten synker i pris fordi de får restriksjoner i bruken av vann. Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe.