Tørke i USA kan hjelpe afrikanske bønder

Tørketilstand i både USA, India og Russland kan hjelpe fører til økte matpriser over hele verden.

TØRKE: Det amerikanske landbruket er nå rammet av tørke, og mais er en av de matvarene som er skadelidene. Dette bildet er tatt i staten Illinois for få dager siden. Foto: Karl Plume/Reuters/NTB Scanpix.
TØRKE: Det amerikanske landbruket er nå rammet av tørke, og mais er en av de matvarene som er skadelidene. Dette bildet er tatt i staten Illinois for få dager siden. Foto: Karl Plume/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Disse landene som er blant de største matprodusentene i verden er nå rammet av tørke. Det betyr økte matvarepriser og mange frykter at dette kan medføre en reduksjon i nødhjelp til en rekke land.
Wenche Fone, leder ved utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp tror det kan føre til en kritisk situasjon for folk som allerede lider under matmangel, men kan hjelpe bønder i andre land med å få eksportert varene sine.

- Det produseres for mye
- Det produseres faktisk ikke for lite mat i verden, men for mye. Amerikanske bønder får så mye i subsidier at de kan dumpe matvarer i Afrika til en pris ingen afrikanske bønder kan konkurrere mot.
- Hvis USA trapper ned eksporten kan det muligens gi rom for at også afrikanske bønder kan eksportere matvarer.

Men hvis USA strammer inn eksporten også når det gjelder nødhjelpsekker vil det få store konsekvenser for folk i nød, som det afrikanske landbruket heller ikke er effektivt nok til at de vil klare å dekke disse behovene alene på kort sikt.

- Dette er er en situasjonen som gjør det langt dyrere å drive humanitært arbeid, sier Leni Stenseth, utenlandssjef i Røde Kors.
 

Historisk tørt
I USA er det nå den største tørken på over et halvt århundre.

- Det vil få varig konsekvenser for  amerikanerne som vil få økte matpriser både i år og neste år. Matvareprisene kan komme til å øke med hele 4 prosent i 2013, sier Richard Volpe, økonom ved det amerikanske landbruksdepartementet til nyhetsbyrået Reuters.

Det er spesielt mais og soyabønner som blir rekorddyrt. 88 prosent av landets maisavlinger er ødelagt på grunn av tørken. Frykten nå er at tørken også vil ramme kornproduksjonen, når det allerede er stort behov for korn globalt.

Globale ringvirkninger
USA er den største eksportøren i verden av mais, hvete og soyabønner.

 At denne maten er mangelvare, medfører også at melk, storfe, kylling og svinekjøtt blir dyrere på de amerikanske supermarkedene.

Det er mest i Midtvesten det har vært kritisk tørke ettersom temperaturene har steget til opp mot 40 varmegrader. Så langt er 2012 det varmeste året registrert i USA. Det er også lite som tyder på at tørken vil gi seg med det første, og ny forskning tyder på at somrene vil fortsette å bli farlig varme. I Australia har allerede matprisene økt som en konsekvens av tørken i USA. Der er det eggene som først har økt i pris.
- Problemet er at foret til kyllingene har økt med så mye som 80 prosent, sier eggprodusent John Groenewold til ABC.

Russland vil stoppe eksport
Kornprisene kan også øke ytterligere fordi også Russland er rammet av tørke, og ønsker å stoppe eksporten av hvete. Russland er også en av verdens største korneksportører, og har satt eksportstopp før, senest i 2010.

- Nå er det sannsynlig at det Russland igjen vil stoppe eksporten av hvete, sier markedsanalytiker Loyd George til ABC.
På toppen av dette er det fare for at avlinger også i sørøst i Europa kan bli skadet av varmen. Et området som står for omtrent 16 prosent av maiseksporten, skriver The San Francisco Chronicle.

India nær nasjonal tørke
Også India er nær landsomfattende tørke, mener selskapet Crisil, som driver med samfunnsøkonomisk analyse i India.
Regntiden har bragt med seg alt for lite regn, og mye tyder på at dette vil påvirke hele landet, men ramme statene Gujarat, Rajasthan, Maharashtra, Karnataka, og Madhya Prades, aller hardest.

Økonomisk sett vil dette få konsekvenser for hele India. Det er nå forventet at om tørken fortsetter ut august vil den stjele 0,5 prosent av hele den økonomiske veksten til India, skriver The Economic Times.

FÅR SJANSEN: Bøndne i Afrika kan tjene på at det er tørke i USA. Foto: Lars M. Hjorthol/NTB Scanpix
FÅR SJANSEN: Bøndne i Afrika kan tjene på at det er tørke i USA. Foto: Lars M. Hjorthol/NTB Scanpix Vis mer

Det er har India-ekspert Geir Heierstad vanskelig å tro.

- Det er må være en overdrivelse. Jordbruket utgjør ikke en stor nok del av det India tjener på, mener Heierstad, som er førstelektor i India områdestudier ved Universitetet i Oslo

Men situasjonen er likevel nå så kritisk at Indias ministere i panelet for tørke, vil møtes tidlig neste uke for å evaluere situasjonen, sier den indiske landbruksministeren Sharad Pawar til Reuters. Det tror ikke Heierstad det vil komme mye handling ut av.

- Dette er det politikere kan gjøre i en slik unntakssituasjon. Samle sammen de klokeste hoder og vise at de tar dette alvorlig, men det er lite de kan gjøre. Det nytter ikke å danse regndans, sier Heierstad.

GUJARAT: I staten Gujarat har tørken rammet spesielt hardt. Det har fått politikerene i panelet for tørke til å samles til krisemøte i neste uke.   Amit Dave/Reuters/NTB Scanpix
GUJARAT: I staten Gujarat har tørken rammet spesielt hardt. Det har fått politikerene i panelet for tørke til å samles til krisemøte i neste uke. Amit Dave/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer