Tørke og skogbranner sender prisen på tømmer i været. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Tørke og skogbranner sender prisen på tømmer i været. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Brennhete tømmerpriser

Tørke og skogbranner sender prisen på tømmer rett opp

Tømmerprisene er allerede på rekordnivåer, men økt etterspørsel kombinert med skogbranner i Norge og Sverige kan presse prisene til nye høyder.

(Finansavisen): En kubikk massevirke av gran og furu kostet ved utgangen av mai henholdsvis 283 og 262 kroner, ifølge Landbruksdirektoratet.

Ifølge Norsk Skogeierforbund var tømmerprisene i noen regioner i juli opp mellom 45 og 55 prosent de 12 seneste månedene. Opptursperioden beskrives både som uvanlig kraftig og langvarig, skriver Finansavisen.

– Det blir en veldig stor ubalanse i tømmermarkedet i Nord-Europa. Vi har foreløpig ikke hatt avvirkningsstans i vår region, men vi risikovurderer hvert eneste oppdrag. Det blir stadig færre steder å drive skogdrift, sier Johannes Bergum, skogsjef i Mjøsen Skog, avisen.

Tørken hindrer hugging

Flere uker med temperaturer opp mot 30 grader og nærmest fravær av regn har ført til driftsstans i flere deler av skognæringen.

Bruken av trefiber i produksjon av emballasje og kartonger, samt nye bruksområder for tre som substitutt for plast gjør at etterspørselen vokser kraftig, ifølge skogeierforbundet.

– Det er et stort sug etter trevirke, spesielt fra Sverige. Treets fortrinn mot andre byggematerialer vil bidra til å få ned karbonavtrykket i byggebransjen, samtidig som det investeres stort i markedet for trebasert emballasje, sier Bergum, og legger til:

– Dette skaper en grunnleggende etterspørselsvekst som ligger i bunnen, og nå kommer konsekvensene av tørken på toppen.

Foreløpig har sagbrukene på Østlandet nok virke, men situasjonen kan raskt endre seg, ifølge skogsjefen.

– Når avviklingen reduseres blir det fort merkbart og prisene vil kunne stige ytterligere, sier han.

Kan bli tøft

Skogsjef Lars Kristen Haug i Viken Skog venter, i likhet med Bergum, at prisløftet kan fortsette hvis tørken vedvarer.

– Da kan det bli tøft, sier han til Finansavisen om utsiktene til bransjen.

I Sverige har verdier for minst 600 millioner kroner gått tapt som følge av brannene, ifølge svenske myndigheter.

Her hjemme meldte NRK senest mandag at flere hundre skogsarbeidere på Sør- og Østlandet kan bli permittert på grunn av skogbrannfaren og avvirkningsstansen.

– Ingen vet hvor mye som har brent, eller kommer til å brenne i Sverige. Det er varmen og mangelen på nedbør i Norge og Sverige som påvirker tømmersituasjonen, sier Haug.

Flere økonominyheter

Dette er et rødt flagg for investorer
Økt optimisme i norsk industri