«Torkel Brekke driver med virkelighets-fornektelse»

Leserkommentar av Audun Lysbakken (SV).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skriv leserkommentar du også!

Torkel Brekke, prosjektleder i Høyre-millionærenes tankesmie Civita, vil stoppe kjønnshysteriet. Det er litt uklart for meg hva slags hysteri det er han vil til livs. Er det kvinner i omsorgsyrkers kamp for likelønn? Er det kampen mot trafficking av kvinner fra Øst-Europa til prostitusjon i Norge? Er det kampen mot volden som rammer så mange kvinner i hjemmet? Er det kampen for å få kvinner inn i næringslivets styrer? Er det kampen for at menn skal få bedre rettigheter til fødselspermisjon? Er det kampen for å få helseproblemer som spesielt rammer menn på dagsorden?

Det er slike spørsmål kjønnsdebatten handler om. De handler alle om problemer som rammer enkeltmennesker på grunn av det kjønnet de har. Og de handler alle om kamp, fordi de representerer problemer som er uløst i vårt samfunn. Men slik er det ikke i Brekkes verden. Arbeidet er ferdig. «Likestilling er oppnådd», skriver Brekke og er stolt av å «bo i et samfunn hvor datteren min har samme muligheter som sønnen min». Det høres ut som et flott samfunn. Men det høres ikke ut som Norge. 

I Norge er bare 17 prosent av ordførerne, 22 prosent av topplederne i næringslivet og 16 prosent av professorene kvinner. I Norge hadde kvinner i 2004 en ukentlig arbeidstid på 30,3 timer, mens menn hadde 38,1 timer. I Norge tjener kvinner i gjennomsnitt 85 prosent av det menn gjør, og 75 prosent av de som tjener nok til å betale toppskatt er menn. I Norge gjør kvinner 70 prosent av husarbeidet i familiene. I Norge har en av tolv kvinner opplevd å bli utsatt for grov vold fra partner. I Norge har bare 16 prosent av mennene mer enn fire ukers permisjon når de får barn. 

Kan alt dette være tilfeldig? Eller kan det bety at hva slags kjønn du har betyr noe for hva slags muligheter du får? Det er rein virkelighetsfornektelse Torkel Brekke driver med. Det er langt igjen til full likestilling i Norge. Kjønnsroller setter rammer for livene våre. Mange kvinner opplever at arbeidslivet ikke gir dem samme mulighet som menn. Andre kvinner holdes nede av volden de blir påført i familier som fortsatt preges av gammeldagse maktforhold. Mange menn opplever at de blir behandlet som annenrangs omsorgspersoner i et samfunn som på en rekke måter fortsatt legger opp til at barn er kvinners hovedansvar. Det er en fornærmelse mot alle menneskene som stanger mot disse strukturene i samfunnet vårt å påstå at de bare har et individuelt problem. Sannheten er at de er utsatt for dem fordi de er kvinner eller menn.

Skal alle bli virkelig frie individer må vi frigjøre oss fra de trange kjønnsrollene som vi blir tildelt allerede fra barndommen av. Fornekter vi at de finnes vil de fortsette å prege oss. Torkel Brekkes holdning til likestillingskampen er derfor den verste fienden til den individuelle friheten han setter så høyt.

«Torkel Brekke driver med virkelighets-fornektelse»