Tørken avdekker advarsler

Europa står overfor den verste tørken på 500 år. Nå kommer flere hundre år gamle advarsler fram i lyset.

HUNGER STONE: Steinene dukket opp også under tørken i 2018, her fra elva Elben i Tsjekkia. Årets tørke ligger an til å bli verre enn den i 2018.Foto: Michal CIZEK / AFP/ NTB
HUNGER STONE: Steinene dukket opp også under tørken i 2018, her fra elva Elben i Tsjekkia. Årets tørke ligger an til å bli verre enn den i 2018.Foto: Michal CIZEK / AFP/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den historiske tørken avdekker nemlig ifølge Miami Herald såkalte «hunger stones», steiner hogd inn med flere hundre år gamle advarsler om hungersnød.

Vannstanden har falt i store elver over hele Europa, særlig i Tyskland, Nederland, Italia og England. Blant annet Rhinen, som er viktig for godstransporten i Europa, har historisk lav vannstand. Vannstanden er nå rapportert å være halvparten av normalen i Rhinen.

Themsen i London har tørket helt ut flere steder. Elva Po i Italia er landets lengste. Den har også tørket inn som følge av ekstremtørken.

Advarsler

Vannstanden i Rhinen, som starter i Tomasee i Sveits og fortsetter gjennom Østerrike, Tyskland, Frankrike og Nederland, er urovekkende lav.

Journalister, blant annet i Nederland, tvitrer nå om at flere hundre år gamle advarsler dukker opp i de tørre elveleiene.

En av disse «hunger stones» er blitt avdekket i elva Elben, som går fra Tsjekkia og gjennom Tyskland, før den munner ut i Nordsjøen. Elva er Tysklands nest største og er blant de største elvene i Europa.

406 år gammel

Steinen som kom til syne her, kan dateres til 1616.

Inskripsjonen lyder: «Wenn du mich seehst, dann weine», som betyr «Ser du meg, så gråt».

Slike steiner ble brukt som landemerker over hele Sentral-Europa. Sist gang slike steiner var synlige, var under tørken i 2018.

«Sultsteinene» skal advare om konsekvensene av tørke. Steinene er et minne om historiske tørkeperioder, skriver tsjekkiske forskere i en rapport fra 2013.

«De ga uttrykk for at tørke hadde ført til dårlige avlinger, mangel på mat, høye priser og sult for fattige mennesker,» skriver forskerne.

TOGREISE: Gunhild Stordalen valgte alternativ transport til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, noe hun endte med å angre på. Foto: Daniel Kragset / Northstories Vis mer

Verste på 500 år

Årets tørke i Europa ligger an til å bli den verste på 500 år, ifølge Sky News.

Det betyr at den pågående tørken kan være den verste siden 1500-tallet.

- Dette ser ut til å være det verste året på 500 år, selv om det er behov for en fullstendig analyse, sier seniorforsker ved European Drought Observatory, Andrea Toreti.

Han legger til at årets tørke kan bli enda verre enn ekstremåret 2018.

Ifølge en rapport fra nettopp European Drought Observatory er 47 prosent av Europa rammet av tørke og 17 prosent er i fare for å rammes av tørke.

BOMBE: Ansatte i den italienske hæren fjernet sist uke en bombe fra 2. verdenskrig som ble oppdaget i den uttørkede elva Po i Italia. , som har lidd under den verste tørken på 70 årFoto:REUTERS/Flavio Lo Scalzo/ NTB
BOMBE: Ansatte i den italienske hæren fjernet sist uke en bombe fra 2. verdenskrig som ble oppdaget i den uttørkede elva Po i Italia. , som har lidd under den verste tørken på 70 årFoto:REUTERS/Flavio Lo Scalzo/ NTB Vis mer

Fant bombe

Tørken har også ifølge BBC avdekket en udetonert bombe fra 2. verdenskrig i elva Po i Italia.

Det var fiskere som forrige uke fant den 450 kilo tunge bomba i elvebredden. I Italia er tørken registrert som den verste på 70 år, og landet står overfor den verste vannkrisen for samme tidsrom.

Menneskeskapte klimaendringer får av eksperter skylda for sommerens ekstreme varme, kombinert med unormalt lite nedbør.

Tørke rammer nå Italia, Spania, Tyskland, Ungarn, Romania, Ukraina og Frankrike. Ifølge European Drought Observatory ser det heller ikke ut til å være over med det første. Faktisk forventer de at situasjonen i Europa vil forverres ytterligere.

TØRKE: Lake Oroville, som ligger nord i California, er blant innsjøene som nå opplever ekstremt lav vannstand som følge av tørke. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer