Tørken avdekker advarsler

Europa står overfor den verste tørken på 500 år. Nå kommer flere hundre år gamle advarsler fram i lyset.

HUNGER STONE: Steinene dukket opp også under tørken i 2018, her fra elva Elben i Tsjekkia. Årets tørke ligger an til å bli verre enn den i 2018.Foto: Michal CIZEK / AFP/ NTB
HUNGER STONE: Steinene dukket opp også under tørken i 2018, her fra elva Elben i Tsjekkia. Årets tørke ligger an til å bli verre enn den i 2018.Foto: Michal CIZEK / AFP/ NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den historiske tørken avdekker nemlig ifølge Miami Herald såkalte «hunger stones», steiner hogd inn med flere hundre år gamle advarsler om hungersnød.

Vannstanden har falt i store elver over hele Europa, særlig i Tyskland, Nederland, Italia og England. Blant annet Rhinen, som er viktig for godstransporten i Europa, har historisk lav vannstand. Vannstanden er nå rapportert å være halvparten av normalen i Rhinen.

Themsen i London har tørket helt ut flere steder. Elva Po i Italia er landets lengste. Den har også tørket inn som følge av ekstremtørken.

Advarsler

Vannstanden i Rhinen, som starter i Tomasee i Sveits og fortsetter gjennom Østerrike, Tyskland, Frankrike og Nederland, er urovekkende lav.

Journalister, blant annet i Nederland, tvitrer nå om at flere hundre år gamle advarsler dukker opp i de tørre elveleiene.

En av disse «hunger stones» er blitt avdekket i elva Elben, som går fra Tsjekkia og gjennom Tyskland, før den munner ut i Nordsjøen. Elva er Tysklands nest største og er blant de største elvene i Europa.

406 år gammel

Steinen som kom til syne her, kan dateres til 1616.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer