Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tørken har kostet 1,1 milliarder

Foreløpig beregning av avlingsskadene i sommer viser store tap som følge av tørken.

DYR: 1,1 milliarder kroner er kostnaden av tørka. Foreløpig. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
DYR: 1,1 milliarder kroner er kostnaden av tørka. Foreløpig. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Norge er rammet av ekstrem tørke. Husdyrholdere må ty til nødtiltak for å sikre fôr gjennom vinteren. Skogen er knusktørr. Grunnvanntilstanden er rekordlav.

Og sommertørken har kostet dyrt. Landbruksdirektoratet offentliggjør i dag prognoser på hvor mye avlingssvikten har kostet norske bønder i kroner og øre.

Foreløpige beregninger viser at avlingsskadene i sommer kan koste opp mot 1,1 milliarder kroner, ifølge oversikten Landbruksdirektoratet har gitt Dagbladet.

Tørreste på 70 år

Prognosene er basert på tallgrunnlag sendt inn fra alle landets fylkesmenn. Årets sommer har vært den tørrest sommeren på over 70 år. Flere steder i landet er det også tørrere enn det var i tørkeåret 1947.

Landbruksdirektoratets tall viser at kornbønder i Østfold, Oslo og Akershus forventes å søke avlingserstatning på til sammen 335 millioner kroner. Grovfôrprodusenter i Buskerud, Hedmark, Oppland, Agder og Rogaland vil søke erstatning for omtrent 365 millioner kroner, antar fylkesmennene.

Landbruksdirektoratet opplyser at de forventer et uvanlig høyt antall søknader om erstatning som følge av tørken.

- Tallene viser at det kan komme nesten 15 ganger flere søknader enn normalt, og de vil søke om langt høyere beløp. Hver enkelt søker er rammet mye hardere i 2018 enn vi har opplevd tidligere, sier seniorrådgiver Tron R. Bøe i Landbruksdirektoratet.

- Ekstremt krevende

13. juli innførte Landbruks- og matdepartementet nulltoll for bøndenes import av høy og halm. Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) har også åpnet for å reforhandle jordbruksoppgjøret dersom det kommer et felles initiativ fra hele jordbruket.

- Dette viser hvilken ekstremt krevende situasjon vi er i når det er såpass store skader. Det sier både noe om utfordringene til bøndene, og hvor solid avlingsskadeordningen er. Dette er kostnader som den dekker, sier landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!