Tørken i det vestlige USA er så alvorlig at den har hevet hele landsdelen

238 milliarder liter vann gått tapt på halvannet år.

TØRKE: Lake Oroville i California er en av innsjøene som nærmest har tørket ut under den så langt 18 måneder lange ekstremtørken på USAs vestkyst. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
TØRKE: Lake Oroville i California er en av innsjøene som nærmest har tørket ut under den så langt 18 måneder lange ekstremtørken på USAs vestkyst. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den pågående tørken på USAs vestkyst er så omfattende at den har ført til en merkverdig heving av jordas overflate i det vestlige USA de siste 18 månedene.

Siden starten på 2013 har over 238 milliarder liter grunnvann gått tapt i tørken, ifølge en studie gjort av forskere fra Universitetet i California i San Diego og USAs geologiske institutt, skriver LA Times. I løpet av en 18 måneders periode har nemlig jordas overflate i det vestlige USA i gjennomsnitt steget med rundt 4 millimeter, ifølge studien publisert på universitetets hjemmeside. Grunnvann Californias enorme tørke har pågått siden begynnelsen av 2013, og fjorårsstatistikken viste at alle tørkerekorder ville bli slått.

Heller ikke vinteren ble særlig nedbørstung og snømålingene var en av de laveste gjort i løpet av de siste hundre åra.

Jordoverflaten i fjellområdene i California har steget opp mot 1,5 centimeter som følge av tørken. Ifølge studien er det ekstra mye grunnvann under fjellene, som i løpet av de siste 18 månedene har forsvunnet.

Årsaken til de enorme geologiske endringene og nivåøkningen på jordoverflaten er den massive vekten på alt vannet som har tørket opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer