Tørken i det vestlige USA er så alvorlig at den har hevet hele landsdelen

238 milliarder liter vann gått tapt på halvannet år.

TØRKE: Lake Oroville i California er en av innsjøene som nærmest har tørket ut under den så langt 18 måneder lange ekstremtørken på USAs vestkyst. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
TØRKE: Lake Oroville i California er en av innsjøene som nærmest har tørket ut under den så langt 18 måneder lange ekstremtørken på USAs vestkyst. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den pågående tørken på USAs vestkyst er så omfattende at den har ført til en merkverdig heving av jordas overflate i det vestlige USA de siste 18 månedene.

Siden starten på 2013 har over 238 milliarder liter grunnvann gått tapt i tørken, ifølge en studie gjort av forskere fra Universitetet i California i San Diego og USAs geologiske institutt, skriver LA Times.

I løpet av en 18 måneders periode har nemlig jordas overflate i det vestlige USA i gjennomsnitt steget med rundt 4 millimeter, ifølge studien publisert på universitetets hjemmeside.


Grunnvann Californias enorme tørke har pågått siden begynnelsen av 2013, og fjorårsstatistikken viste at alle tørkerekorder ville bli slått.

Heller ikke vinteren ble særlig nedbørstung og snømålingene var en av de laveste gjort i løpet av de siste hundre åra.

Jordoverflaten i fjellområdene i California har steget opp mot 1,5 centimeter som følge av tørken. Ifølge studien er det ekstra mye grunnvann under fjellene, som i løpet av de siste 18 månedene har forsvunnet.

Årsaken til de enorme geologiske endringene og nivåøkningen på jordoverflaten er den massive vekten på alt vannet som har tørket opp.

FØR OG ETTER: Det øverste bildet viser «The Green Bridge» over Oroville i juli 2011. Det nederste bildet er fra august i år. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
FØR OG ETTER: Det øverste bildet viser «The Green Bridge» over Oroville i juli 2011. Det nederste bildet er fra august i år. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Ifølge forskerne er nemlig totalvekta på vannet som har forsvunnet på 240 milliarder tonn.

Ved hjelp av GPS-målinger fra stasjoner som vanligvis viser jordskjelvaktivitet i området, har de klart å beregne hvor store vannmengder som har forsvunnet basert på aktiviteten i jordskorpa.

Alvorlig tørke Det ser foreløpig ikke ut til å bli noen umiddelbar ende på tørken vest i USA. Ifølge amerikanske myndigheter er nå 95,4 prosent av California i en alvorlig tørke, og magasinene er langt under regulert nivå, skriver LA Times.

Ifølge lokal TV-stasjonen KTLA er det nå 50 prosent sjanse for en «megatørke».

- Sjansen for en slik tørke, som kan ramme de sørvestlige statene i 30 år, har nå økt til 50 prosent. Sjansen for en tiårstørke har økt til 80 prosent, melder KTLA og siterer en studie gjennomført av Universitetet i Arizona og USAs geologiske institutt.

FOLSOM: Bildene viser Folsom-dammen i henholdsvis juli 2011 og august 2014.Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
FOLSOM: Bildene viser Folsom-dammen i henholdsvis juli 2011 og august 2014.Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Den nåværende tørken er den verste på flere tiår, og har blant annet ført til vann- og matmangel. Vannforsyninger og brønner har tørket opp, og lokale myndigheter har begynt å dele ut flaskevann og boksmat.

Samtidig er myndighetene i California nødt til å gjøre lovendringer for å håndtere den alvorlige tørken. I flere tiår har bønder og andre hatt muligheten til å pumpe opp så mye grunnvann de ønsker. Myndighetene ønsker imidlertid nå en begrensning for å begrense de allerede alvorlige konsekvensene, skriver AP.

SUNKET: Det øverste bildet viser vannstanden i Oroville-innsjøen i juli 2011. Det nederste viser den samme plassen august i år. Vannmengdene har sunket betraktelig, mens jordoverflaten har steget. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
SUNKET: Det øverste bildet viser vannstanden i Oroville-innsjøen i juli 2011. Det nederste viser den samme plassen august i år. Vannmengdene har sunket betraktelig, mens jordoverflaten har steget. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer