Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tørken tvinger dem til nådeløse valg - mor solgte datter (6) for å brødfø familien

- Hun vet ennå ikke at jeg har solgt henne. Hvordan skal hun forstå det? Hun er bare et barn.

TØRKE: 275 000 tusen mennesker har i år flyktet fra sine hjem på grunn av tørke Afganistan. Video: CNN, redigering: Kristoffer LøkåsVis merVis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ubarmhjertige tørken skal ha drevet 275 000 mennesker på flukt i Afghanistan, ifølge tall fra FN. Etter fire år med manglende regntid har avlingene sviktet igjen og igjen. Men nå har krisen nådd et nytt nivå.

Ifølge CNN har flere mødre vært tvunget til å ta et nådeløst valg for å brødfø familien sin. Desperate har de oppsøkt flyktningleiren utenfor provinsen Herat. Likevel opplever de å ikke få nok mat til å overleve. Flere av dem har sett seg nødt til å selge ett av sine barn for å kunne kjøpe mat til de andre.

- Hun vet ennå ikke at jeg har solgt henne. Hvordan skal hun forstå det? Hun er bare et barn. Men jeg hadde ikke noe annet valg, sier en mor ved navn Mamareen til CNN.

Solgt for 3000 dollar

Hun skal allerede ha mistet ektemannen i krigen mot Taliban. Nå er også den seks år gamle datteren Akila snart borte, solgt til en mann som skal ha henne som brud til sin ti år gamle sønn.

- Jeg kom hit og trodde at jeg ville få hjelp, men har ikke fått noe. For å unngå at barna mine sulter, solgte jeg Akila til en mann for 3000 dollar. Men jeg har bare fått 70 av dem så langt, sier mora til kanalen som også har møtt mannen som skal ha kjøpt 6-åringen.

- Familien hennes hadde ikke noe å spise. De var sultne. Jeg er fattig selv, men er sikker på jeg kan betale henne over tid. Kanskje i løpet av to-tre år, sier mannen ved navn Najmuddin.

- En katastrofe

Den dødelige tørken har gitt de humanitære organisasjonene i Afghanistan store utfordringer. Tørken har rammet Afghanistan samtidig som landet herjes av en 17 år lang borgerkrig. NTB skriver at FN allerede i juni advarte om at situasjonen var i ferd med å bli kraftig forverret.

Ifølge BBC er flere personer i år på flukt som følge av vannmangelen enn det er som følge av krigen mellom regjeringa og Taliban. Konflikt og usikkerhet er ikke lenger det eneste som driver afghanerne på flukt.

Totalt har FN beregnet at mer enn to millioner av landets innbyggere er berørt av vannmangelen. Organisasjonen har bevilget flere titalls millioner dollar til hjelpearbeidet. Så seint som i sommer varslet FN at 1,4 millioner klimaflyktninger i landet trengte hjelp.

- Vi står overfor en katastrofe. Flere familier har ikke noe å spise, og går til sengs sultne. Hvis vi ikke får hjelp, vil vi tvinges til å dra til Iran eller Pakistan, sa en bonde Telegraph snakket med den gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!