Tormod ble kvitt svenskene

Dersom fusjonen mellom Telenor og Telia ryker, er det i hvert fall en ting Tormod Hermansen kan glede seg over: For få dager siden solgte han all virksomheten Telia har i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presset opp i et hjørne

Salget skjedde for mindre enn én uke siden og sørger for at svenskene står fullstendig ribbet tilbake på det norske markedet. Dermed er Telenor kvitt en svært brysom konkurrent i Norge, dersom fusjonen strander.

Alt er solgt

Historien er som følger: Gjennom datterselskapet Telia Norge AS bygget Telia seg kraftig opp i Norge. Selskapet, som har om lag 300 ansatte, ble Telias spydspiss inn i det norske telemarkedet.

Men da EU-kommisjonen i sommer skulle godkjenne den svensk/norske telefusjonen, satte den klare betingelser. En av dem var at «Telianor» kvittet seg med Telia Norge for ikke å bli for dominerende i markedet.

Jobben tok Tormod Hermansen og hans menn seg av tirsdag i forrige uke.

For to milliarder kroner solgte de hele virksomheten til selskapet Enitel, som er energiselskapenes telekom-satsing. Handelen ble offentliggjort bare få timer før Hermansen og de norske styrerepresentantene ble overkjørt i den etter hvert så berømte lokaliseringssaken.

Ingen vei tilbake

Salget kan komme til å ramme Telia hardt. Dagbladet får nemlig bekreftet i Telia at det i salgskontrakten ikke er tatt noen forbehold om at fusjonen skal lykkes for at handelen er gyldig. Salget kan dermed ikke omgjøres.

- Vi solgte hele Telia Norge i forrige uke, utover det har vi ingen kommentarer, sier Marianne Laurell i Telias pressetjeneste.

Kamp om plassen

Dermed blir det beintøft for svenskene å komme tilbake på det norske markedet, dersom fusjonen ryker. Det gjør ikke saken lettere at danske Tele Danmark i går sikret seg en stor bit av teleselskapet ElTele Øst og befestet sin stilling i Norge. Fra før eier danskene vel 20 prosent av mobiloperatøren NetCom.