Tormod og Tom vil lage ny storbank

Tom Ruud vil bli konsernsjef i Norges desidert største bank hvis fusjonssamtalene mellom Kreditkassen, Postbanken og Fokus Bank kommer i havn. Bare verdivurdering og politisk velsignelse gjenstår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I toppetasjene hovedkontorene til Postbanken og Kreditkassen var det hektisk møte- og telefonaktivitet til langt på natt. Idag vil de tre bankene gå ut med en offisiell melding om samtalene.

De tre partene er kommet svært langt i samtalene og det er enighet om at hovedkontoret skal ligge i Trondheim.

«Post-Kassa»

Konsernsjefen skal hete Tom Ruud og styreformannen vil bli Telenors mektige konsernsjef Tormod Hermansen. Ruud er i dag konsernsjef i Kreditkassen, populært kalt Kassa, mens Hermansen er styreleder i Postbanken.

Navnet på en fusjonert storbank er ikke klart, men det blir neppe Post-Kassa , som vittige tunger kan fristes til å kalle den.

Postbankens administrerende direktør Olav Fjell og konsernsjef Bjarne Borgersen i Fokus Bank vil trolig bli likestilte nestkommanderende i en fusjonert bank.

Steg kraftig

Ryktene om at det var store samtaler på gang begynte å rullere i finansmiljøet på fredag, og i går steg aksjene i Fokus Bank og Kreditkassen kraftig på Oslo Børs. Men etter at Nettavisen i går ettermiddag sprakk nyheten om fusjonssamtalene begynte det virkelig å koke i bankenes toppetasjer.

Det var styremøter i alle de tre bankene sent i går kveld, flankert av et utall regnekyndige menn, og nærmere midnatt var møttes de tre partene hos advokatfirmaet Wikborg, Rein & Co i Oslo sentrum.

Etter det Dagbladet forstår har samtalene pågått en tid, men i midten av forrige uke løsnet det virkelig.

Tryna før

Det er tre meget erfarne styreledere som har ledet samtalene mellom de tre bankene. De har vært i hardt vær før, og alle tre har gått på trynet noen millimeter før fusjons-målstreken før, så ingen av dem tar neppe noe for gitt før alt er avklart.

  • Styreformann Harald Arnkværn i Kreditkassen ledet fusjonssamtalene mellom Storebrand og Kreditkassen i fjor vår, men ble som kjent stanset av Kjell Inge Røkke og Jens. P. Heyerdahl.
  • Postbankens styreleder Tormod Hermansen ledet som kjent fusjonssamtalene med Telia i vinter på vegne av Telenor, men ga opp planene etter at Telia ville ha bukten og begge endene.
  • Stein Holst Annexstad, styreleder i Fokus, er trolig den som har deltatt i flest fusjons-konstellasjoner de siste åra, men samtlige har mislyktes, enten av politiske eller eiermessige årsaker.

Frieri

I 1994 var Fokus Bank og Kreditkassen kommet svært langt i sine fusjons-planer. Men den gang la de opp til et hovedkontor i Oslo, og ble stanset av den grunn i Stortinget. Særlig sentrums-politikerene har lenge ønsket et finanssentrum i tillegg til Oslo.

Ved å legge hovedkontoret til Trondheim håper lederene i de tre bankene å ta brodden av all politisk motstand i begynnelsen.

Etter det Dagbladet forstår ble samferdselsminister Odd Einar Dørum orientert om planene i forrige uke.