Tormod sitter trygt

Tormod Hermansen får tilbake jobben som konsernsjef i Telenor. Eivind Reiten seiler opp som ny styreleder, mens Arnfinn Hofstad kan måtte tre av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag er det generalforsamling i Telenor der et nytt styre skal utnevnes.

Etter det Dagbladet forstår fra flere regjeringskilder vil det mest sannsynlig bli oppnevt et interrimstyre som består av de norske styremedlemmene som i to måneder har sittet i det fusjonerte Telenor/Telia, kalt Newtel.

Det vil si Arnfinn Hofstad som leder og Eivind Reiten, Kari Broberg og Siri Teigum som medlemmer, i tillegg til ansatte-representanter. Interrimstyret sitter til oppløsningen av Newtel, trolig i seks måneder. Deretter vil et permanent styre bli oppnevnt.

Hofstad ut?

Men i går gjorde Kjell Magne Bondevik det klart at et alternativ kan være å utnevne et permanent styre at mandag.

Da vil det trolig være snakk om større utskiftninger i styret, og at eks-styreleder Arnfinn Hofstad kan bli skiftet ut.

Den sterkeste kandidaten til å overta styreformannsjobben er Eivind Reiten, konserndirektør og arveprins i Norsk Hydro. I siste fase av skilsmisseforhandlingene mellom Telia og Telenor fungerte den tidligere Sp-statsråden som rådgiver for regjeringen.

Et moment som kan tale mot Reiten er at han tidligere i høst var i åpen konflikt med samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll. Fram til i høst satt Reiten som styreleder av Posten, og i september truet han med å trekke seg dersom Fjærvoll fortsatte det Reiten mente var detaljstyring av statsselskapet.

Hermansen blir

Når det nye styret er utnevnt, vil det raskt kalles sammen for å utpeke konsernsjefen. Til tross for at styret ennå ikke er utnevnt, er det liten tvil om at Tormod Hermansen igjen inntar sjefsstolen i Telenor.

Men i dagens uoversiktlige situasjon, med et fusjonert selskap i oppløsning og en reetablering av de to gamle selskapene, er det aller viktigst å få stablet Telenor på beina igjen så fort som mulig. Og til den jobben er det ingen som kan konkurrere med Hermansen.

Det kanskje vektigste argumentet for å beholde Hermansen, er at en utskifting av ham nå vil bety en kraftig innrømmelse overfor de svenskene som forsøkte å fjerne ham.