Tormod slår tilbake

Stockholm: Telenor er i forhandlinger om å kjøpe ut British Telecom i svenske Telenordia, melder den svenske nettavisen Ekonomi24.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den svenske nettavisen kan en avtale ventes innen kort tid. Fungerende pressetalsmann Steinar Osterman i Telenor vil ikke bekrefte dette, men sier Telenor og British Telecom (BT) «snakker sammen om Telenordias framtid.»

-Vi har sett at vi har forskjellige interesser, og vi ønsker å finne en bedre løsning. Men dette sa vi jo allerede da vi tidligere i år la fram resultatene fra 1. kvartal, sier Osterman til NTB.

- Er Telenor og BT uenige om hvorvidt Telenordia skal utvide sin satsing i Sverige?

- Det vil jeg ikke kommentere. Vi sender ut en melding når vi har noe å fortelle.

Tormod slår tilbake

Nyheten kommer dagen etter ryktene om at det pågår forhandlinger for å skape en nordisk telegigant med svenske Telia, Tele Danmark og finske Sonera, men med Telenor på utsiden. Grunnen til at Telenor skulle holdes utenfor var angivelig den høye statlige eierandelen i Telenor.

Lekkasjen om at det går mot overtakelse av Telenordia kom svært beleilig for Telenor. Det demonstrerer at Telenor ikke akter å gi seg i det som omtales som den nordiske telekrigen.

Handlingsrom

En overtakelse av Telenordia vil skaffe Telenor hardt tiltrengt handlingsrom på det svenske markedet. Hittil har Telenor vært låst av sitt sameierskap med British Telecom. Telenor er avtaleforpliktet til ikke å starte konkurrerende virksomhet i Sverige. Telenor ønsker fremfor alt å få et bein innenfor mobilmarkedet i Sverige.

Telenordia er den tredje største fastnettoperatøren i Sverige, med 84.000 telefonkunder og 300.000 internettkunder.

Selskapet ble stiftet i 1995, og da Tele Danmark som en tredje eier. Men danskene ble kjøpt ut i fjor høst. I februar var det snakk om børsnotering av Telenordia.

I stedet overtar Telenor selskapet. Ved overtakelsen i fjor ble det verdsatt til rundt 8 milliarder kroner.

Nordisk telegigant

Planene om en nordisk telegigant med Telia i spissen, slo ned som en bombe onsdag. Nordic Telecom vil få en børsverdi på vel 330 milliarder svenske kroner og en årlig omsetning på om lag 130 milliarder kroner. Det gjør at Nordic Telecom vil spise kirsebær med de store - et slikt selskap blir en likeverdig partner med de store teleselskapene i Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

Ett av problemene for de nordiske selskapene er at staten er så tungt inne. Men tirsdag antydet næringsminister Björn Rosengren at den svenske stat kan være interessert i å selge seg ned fra 70 prosent til under 50. I Sonera eier staten 53 prosent, mens Telenor er 80 prosent statseid.

Ifølge Svenska Dagbladet har Telia-sjefen Marianne Nivert fått fullmakter til å føre de forretningsmessige samtalene, uten at det er gitt at Nordic Telecom vil bli sluttresultatet.

De tre selskapene er svært ulike både i struktur og strategi. Både Tele Danmark og Sonera er splittede, mens Telia framstår som et sterkt monolittisk selskap med en enhetlig struktur og en solid finansiell forankring.

- Det er ikke bare av sjåvinistiske grunner at vi fra svensk side håper at Telia skal få seg tildelt lederrollen i et eventuelt nytt nordisk teleselskap, mener Svenska Dagbladet.

Er Telenor ute?

Det er synd at Telenor ser ut til å havne utenfor det tenkte samarbeidet, skriver avisen, og peker på at Telenor er et solid og sammensveiset selskap. Men Telia-affæren spøker i bakgrunnen, skriver avisen, og legger til:

- Det er vanskelig å se hvordan Telenor-sjefen Tormod Hermansen med sin stolthet i behold kan sette seg til samme forhandlingsbord som Marianne Nivert.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT er ikke døren slått igjen for godt for Telenor. Men forholdet mellom Hermansen og Nivert er temmelig iskaldt etter at fusjonsboblen Telenor/Telia sprakk.

- Det er fullt forståelig at det er oppstått en isfront mellom de to lederne etter at Telenor-eierne viste både «bockfoten och svansen» (opptrådte i Djevelens skikkelse) da fusjonsforhandlingene med Telia gikk fløyten, skriver Svenska Dagbladet.

Telia-aksjene har falt 35 prosent siden børsintroduksjonen i fjor, men har hentet seg noe inn siden årsskiftet. Da står det verre til med Sonera, som er gått ned hele 80 prosent, mens Tele Danmark ligger på Telias nivå med et kursfall på 38 prosent.

Unntaket er Telenor, skriver Svenska Dagbladet. Telenors aksjer har hatt en verdistigning på 2 prosent siden børsnoteringen i november.

(NTB)