Tormod tapte krigen

STOCKHOLM/OSLO (Expressen/Dagbladet): I et dramatisk styremøte led Tormod Hermansen sitt hittil største nederlag i den svensk-norske telekrigen. Etter et nøye planlagt svensk kupp gikk hovedkontoret for telegantens kronjuvel, mobiltelefoni, til Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styreformann Jan-Åke Kark måtte bruke sin dobbelstemme for å få svenskenes vilje gjennom.

I styremøtet truet den norske delegasjonen med å rive hele avtalen i stykker og gå.

Styret forsøkte i går kveld å holde plasseringen av Telia/Telenors 12 hovedkontorer hemmelig.

Høyt plasserte kilder i det svenske næringsdepartementet bekreftet i natt at hovedkontoret for mobiltelefoni går til Sverige, mens Norge får satellittdivisjonen og Internett som plaster på såret.

Dagbladet får også bekreftet at styreformann Jan-Åke Kark måtte bruke sin dobbeltstemme når det gjaldt hovedkontoret for mobil. Karks bruk av dobbeltstemme kan få et juridisk etterspill.

Barslagsmål

Det ti timer lange møtet blir beskrevet som «meget opphetet», det hele minnet mer om et realt barslagsmål enn et formelt forum. I tumultene truet den norske delen av styret med å rive avtalen i stykker og gå.

Mobiltelefondelen av Telia/Telenor, som vil få navnet Telaris, er den desidert mest lukrative delen av telegiganten. Analytikere har satt verdien på forretningsområdet til over 200 milliarder kroner. Det er dette området, sammen med Internett, som vurderes som selskapets framtid.

Lokaliseringen av hovedkontorene vil derfor i stor grad bestemme hvor makten i hele selskapet vil ligge. Derfor har Tormod Hermansen kjempet både hardt og lenge, og lagt enormt mye prestisje i å få mobilhovedkvarteret til det nye IT-senteret på Fornebu.

Holder ikke

Han var imidlertid langt fra å overbevise svenskene.

- Hans eneste argument var at dette bygget til 4,5 milliarder kroner måtte fylles med noe. Det holder ikke, sier sentralt plasserte kilder til Expressen.

Gigantavtalen mellom mobiltelefonprodusenten Ericsson og giganten Microsoft, som ble klar i går, ga dessuten svenskene svært sterke argumenter for å legge hovedkvarteret til Sverige.

Svenskene har hele tida holdt fast på at det er i Sverige kompentansen finnes. Under styremøtet i går ble det imidlertid sagt at Norge har sterke ledere på området. De ser for seg en norsk ledelse for mobildelen, men i et svensk miljø.

Slagen mann

Det hjelper ikke mye for Tormod Hermansen. Etter hvert som møtet skred fram, fikk han mer og mer preg av å være en slagen mann. Til slutt snakket han så lavt at knapt noen hørte hva han sa.

- Han er tilført sitt største nederlag til nå, sier sentrale kilder.

Ifølge Expressen får Sverige hovedkontorene for sju av de tolv forretningsområdene til Telia/Telenor, mens de resterende fem legges til Norge.

- Jeg er veldig fornøyd med beslutningen. Men det er klart spørsmålet er av vanskelig karakter, og krever lang diskusjon, sier Kark.