FØR STORMEN: Noen få turister tok turen til Times Square lørdag kveld. Byen stålsetter seg før uværet setter inn for fullt. Foto: AP Photo/John Minchillo
FØR STORMEN: Noen få turister tok turen til Times Square lørdag kveld. Byen stålsetter seg før uværet setter inn for fullt. Foto: AP Photo/John MinchilloVis mer

Tornado kan ramme New York

Myndighetene advarer om at orkanen «Irene» kan føre til tornadoer i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): «Irene» har blåst med voldsom kraft oppover USAs østkyst gjennom natten. Ytterkanten av orkanen nådde New York i natt. Gjennom dagen kommer orkanen til å treffe New York med full styrke, og det er fare for store skader fra flom, vind på opp mot 130 kilometer i timen og ekstreme mengder med nedbør.

Som om ikke det er nok, varslet amerikanske National Weather Service lørdag kveld amerikansk tid at det er fare for at det skal oppstå tornadoer i verdensmetropolen.

Tornado i Delaware Det er ennå ikke oppdaget tornadoer, men værforholdene ligger til rette for at det kan skje. Kunngjøringen gjelder for New York by, Long Island og sørlige deler av Connecticut, opplyser meteorolog Tim Morring i National Weather Service til AP.

Ifølge National Weather Service er det fare for tornadoer fram til klokka 5 søndag morgen amerikansk tid - det vil si klokka 11 i Norge. Kunngjøringen innebærer at New York er satt på det som kalles tornadovakt. Det er hakket under en tornadoadvarsel, som innebærer at det er en faktisk tornado på vei.

Tornadoer er vanlige i forbindelse med orkaner som «Irene», og én slo ned nær Lewis i Delaware. Det ble ikke meldt om noen skader.

- Dødlig En tornado i New York, som er ekstremt tett befolket, vil kunne føre til nærmest ufattelige skader.

- Dette er en storm som kan være dødlig om du er på feil sted til feil tid, sier New York-ordfører Michael Bloomberg.

Han og andre myndighetspersoner har innstendig bedt de 370 000 personene som er beordret evakuert til å forlate sine hjem på de mest flomutsatte stedene i New York. Nå er det for sent å evakuere, sier myndighetene.

- Tiden for evakuering er ute. Nå må alle gå og holde seg innendørs, sa Bloomberg på en pressekonferanse i natt norsk tid.

Ni døde Til sammen bor det 55 millioner mennesker ligger i orkanens bane, og hundretusener er evakuert. Da orkanen traff fastlandet i North Carolina tidligere søndag, mistet den en del kraft og ble nedgradert fra en kategori to til en kategori en orkan.

Selv om den ikke har ført til fullt så store skader som fryktet, er det fortsatt en kraftig orkan.

Til sammen er det hittil meldt om ni dødsfall i forbindelse med orkanen.

Fem personer døde i North Carolina. To personer døde i to ulykker hvor de fikk et tre over bilene de satt i. En person fikk et tre over seg utenfor sin egen bolig. I tillegg døde et barn og en sjåfør i to separate bilulykker som skal ha blitt forårsaket av orkanen.

Tre personer døde i Virgina døde etter å ha fått trær over seg i uværet. I tillegg døde en surfer på New Smyrna Beach i Florida.

Om lag to million mennesker hadde i natt mistet strømmen som følge av orkanen.

Øde metropol Vanligvis er gatene i New York fulle av mennesker på en lørdag kveld. I natt lå gatene øde, og det var stille før stormen. Dagbladet var vitne til at politiet kjørte fram og tilbake med en høytaler på taket og ba folk om å forlate området lengst ned mot Hudson-elva. Utover kvelden og natten er bare noen få fotgjengere og drosjer som våger seg ut. Ellers er det nesten bare utrykningskjøretøy og biler fra andre myndighetsinstanser å se.

Det er kommet flere kraftige regnskyll, men «Irene» beveger seg sakte, og den sterkeste vinden er ikke ventet å treffe byen før rundt klokka 14 norsk tid.

Folk har brukt de siste dagene til å hamstre inn mat, vann, lommelykter og batterier. Kollektivtrafikk og flytrafikk er stanset. Bruene stenges, og folk er bedt om å holde seg innendørs.

- New York er verdens beste by, og vi kommer til å komme oss gjennom dette, sier Bloomberg.