Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tornadoen har krevd 116 liv

Og myndighetene frykter at dødstallene vil stige ytterligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Redningsmannskaper leter fortsatt gjennom ruinene tornadoen etterlot seg, og tallet på omkomne er blitt justert opp fra 89 til 116 i løpet av mandag.

- Nabolaget forsvant I den lille byen Joplin gjemte folk seg i skap, kjølelagre og kjellere da tornadoen rammet. Da de kom ut igjen, var nabolaget forsvunnet.

116 mennesker var mandag funnet omkommet i byen, som ligger i den amerikanske Midtvesten. Men myndighetene frykter at tallet kan øke etter hvert som redningsarbeidere får gjennomsøkt raserte bygninger.

- Tapet av menneskeliv er utrolig. Vi forsøker fortsatt å finne folk. Utsiktene er ganske dårlige, sier Mike Woolston, som er borgermester i byen med 50.000 innbyggere.

Minst 500 skadd Minst 500 er skadd, og flere av dem har store indre skader, opplyser tjenestemenn. Innbyggerne ble forsøkt varslet av egne varselsirener omtrent 20 minutter før tornadoen traff byen søndag kveld.

- Men stormen bråkte så voldsomt at du trolig ikke kunne høre dem, sa guvernør Jay Nixon i den amerikanske delstaten.

REDDET: En liten gutt blir båret i sikkerhet etter at flere tornadoer jevnet byen Joplin med jorda.  Foto: Mike Gullett / Scanpix
REDDET: En liten gutt blir båret i sikkerhet etter at flere tornadoer jevnet byen Joplin med jorda. Foto: Mike Gullett / Scanpix Vis mer

Reddet av madrassen Sharon Hurtt (60) og Bill Dearing (59) hadde ikke noe kjeller å gjemme seg i, så de huket seg sammen i et klesskap. Men i løpet av minutter hadde vinden tatt taket på huset og revet av døra til skapet.

- Vi holdt oss fast for ikke å blåse bort, sier Hurtt.

- Jeg vil anslå at 75 prosent av byen er borte.

Det sier den amerikanske Røde Kors-representanten Kathy Dennis til CNN.

Hun befinner seg i den lille byen Joplin, som ligger like ved grensa til nabostatene Kansas og Oklahoma. Byen, med sine 50 000 innbyggere er den byen som ble hardest rammet da flere tornadoer rammet de vestlige delene av delstaten Missouri i går.

- Faren ikke over Guvernøren i den amerikanske delstaten, Jay Nixon, har erklært unntakstilstand og bedt Nasjonalgarden om å komme lokale redningsmannskaper til unnsetning.

JEVNET MED JORDA: Om lag 75 prosent av den lille byen Joplin skal ifølge en lokal Røde Kors-arbeider være totalt ødelagt. Foto: Mike Gullett/AP/ Scanpix
JEVNET MED JORDA: Om lag 75 prosent av den lille byen Joplin skal ifølge en lokal Røde Kors-arbeider være totalt ødelagt. Foto: Mike Gullett/AP/ Scanpix Vis mer

Han advarer også folk fra å tro at faren er over.

- Jeg oppfordrer alle innbyggerne i Missourian om å følge godt med på de siste værmeldingene, og følge instruksjonene og advarslene fra redningsmannskapene, da disse dødelige stormene fortsetter å bevege seg over staten, sier han ifølge BBC.

Slagmark Lille Joplin ser ut som en slagmark. Trær er revet opp med røttene, bygninger er jevnet med jorda, og biler har blitt slengt i lufta som leketøy av de voldsomme naturkreftene. Også sykehuset, den videregående skolen og to brannstasjoner har fått store skader. Ifølge lokale medier og TV-stasjoner har to brannstasjoner kollapset.

Også dyra i byen fikk hard medfart. Sheila Donham og andre frivillige tar hånd om en hund som ble skadd da tornadoene traff byen.
 

SKADET HUND Tornadoene rammet ikke bare menneskene i Joplin. denne skadde hunden blir tatt hånd om av frivillige hjelpearbeidere. Foto: reuters / Scanpix
SKADET HUND Tornadoene rammet ikke bare menneskene i Joplin. denne skadde hunden blir tatt hånd om av frivillige hjelpearbeidere. Foto: reuters / Scanpix Vis mer
KAOS: Innbyggerne i Joplin Residents forsøker å finne restene av sitt hjem etter at det ble ødelagt da tornadoene feide over byen i går. Foto: Mike Gullett / Scanpix
KAOS: Innbyggerne i Joplin Residents forsøker å finne restene av sitt hjem etter at det ble ødelagt da tornadoene feide over byen i går. Foto: Mike Gullett / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media