Tornadoene har tatt livet av 35

En amerikansk landsby er fullstendig utradert. Mange er forsvunnet, og minst 35 mennesker er døde. Nå er tornadoen på vei mot Washington-området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Et stormvær med tornadoer herjet søndag og mandag morgen hele det østlige USA, og minst 35 mennesker er omkommet.

Verst har det gått ut over delstaten Tennessee og områdene nordvest for Knoxville, der 17 mennesker er omkommet. Den lille landsbyen Mossy Grove er utslettet og minst 150 mennesker er meldt savnet.

Dette er den verste tornadostormen på mange år, ifølge den nasjonale værmeldingstjenesten i Atlanta.

Tornado mot hovedstaden

11 er omkommet i Alabama, fem i Ohio og en i både Pennsylvania og Mississippi. Det ble mandag formiddag sendt ut tornadovarsel for hovedstaden Washington, noe som hører til sjeldenhetene.

I alt 49 tornadoer hadde herjet i de mest utsatte delstatene fram til mandag formiddag, etter at varme luftstrømmer fra vest støtte sammen med en kaldfront ved østkysten.

- Stormsystemet over USA denne helgen er noe vi opplever en gang hvert tiår, sier meteorolog Arch Kennedy til TV-stasjonen CNN.

Utradert samfunn

Søndag var det rene sommervarmen helt fra Boston i Massachusetts og sørover, til dels med temperaturer over 20 grader C. Men før dagen var omme, satte uværet inn og spredte død og ødeleggelse i flere delstater.

Deler av Tennessee så mandag ut som en slagmark, og i Mossy Grove var skoler, kirker og private hjem helt ødelagt.

- Mossy Grove er utradert, understreker Cecil Whaleey fra nødredningstjenesten i Tennessee.

Men også andre lokalsamfunn i delstaten er hardt rammet. Det er særlig områdene ved Knoxville, helt øst i Tennessee som har vært utsatt. Men også i Nashville-området har tornadoene satt spor etter seg.

De materielle skadene er store, og tallet på omkomne kan stige etter hvert som redningsmannskapene får oversikt over tornadoenes ødeleggelser. De mange ødelagte skolebygg i Tennessee og det sørlige Ohio førte ikke til personskader fordi elevene hadde helgefri.

Rydder opp etter naturkreftene

Tornadoer er ikke uvanlig i november, selv om våren er høysesongen for denne type uvær. Også i november for ti år siden ble flere av de samme delstatene hardt utsatt for tornadoenes herjinger.

- Vi har virkelig fått føle virkningene fra tornadoene denne gangen, sier sheriff Luther Lapner i det lille samfunnet Carbon Hill helt nord i Alabama.

- Denne gangen har vi fått føle stormens krefter på kroppen, sier Lapner til nyhetsbyrået Reuters.

Veipatruljene i Alabama hadde det mandag travelt med å rydde sentrale veier for nedblåste trær og avrevne bygningsmaterialer. Brannvesen og redningstjeneste var også i aktivitet for å få strømnettet operativt, etter at høyspentledningene mange steder var revet ned av stormen.

(NTB)

TOK BILDE: Jeff McCall tok dette bildet da han så de massive kreftene komme. Mer enn hundre mennesker ble skadet.
TO DREPT:</B> Denne ruinhaugen er alt som er igjen etter Dennis og Karen Louise Tooby i Clarksville i Tennessee. Begge ble drept da tornadoen kom. Naboene deres, John Denardi og Gina Slater, inspiserer restene etter det som var nabohuset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer