Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tornadoherjinger for opp mot 16,5 milliarder

Minst 118 personer mistet livet i tornadoen som ødela den amerikanske byen Joplin.

 ØDELEGGELSER:  Tornadoen etterlot seg enorme ødeleggelser i byen Joplin. Minst 118 mistet livet. Foto: REUTERS/Eric Thayer
ØDELEGGELSER: Tornadoen etterlot seg enorme ødeleggelser i byen Joplin. Minst 118 mistet livet. Foto: REUTERS/Eric Thayer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge CNN Money kan skadene etter tornadoens herjinger koste forsikringsselskapene opp mot 3 milliarder dollar (ca. 16,8 milliarder kroner).

Tirsdag opplyste guvernøren i Missouri, Jay Nixon, at tallet på antall døde nå er oppe i 118. Dødstallet er ventet å stige ytterligere etter hver som letemannskapene får søkt gjennom vrakrestene som er igjen av Joplin.

Amerikanske medier omtaler tornadoen som en av de dødeligste på flere tiår, og faktisk den dødeligste siden man begynte å registrere dette offisielt.

- Vi skal gjøre absolutt alt som står i vår makt for å sørge for at byen kommer seg på beina igjen, sa president Barack Obama i dag.

2500 ødelagte hjem For et USA som sliter kraftig med økonomien er naturkatastrofen enda et tilbakeslag. Selskapet Eqecat Inc. har regnet seg fram til at skadene kan koste mellom 1 og 3 milliarder dollar.

Selskapet har da sett på skadene som er påført bygninger og biler i byen. De baserer tallene på meldinger om at 2500 bygninger skal være ødelagt og om lag 10 000 skadd av tornadoens herjinger, ifølge Jose Miranda i selskapet.

Han understreker at tallene ikke er fullstendige, siden Eqecat ikke har data for uforsikrede tap.

2011 ligger an til å bli et vondt tornadoår for USA. Så langt er minst 482 omkommet på grunn av tornadoer, og dette tallet vil stige etter hvert som dødstallene i Joplin stiger.

Det dødeligste tornadoåret som er registrert i USA er 1925, da 794 personer omkom i tornadoer. Antall dødsfall i år er mer enn åtte ganger så mange som gjennomsnittet for et normalt år, som er 55 dødsfall, sier CNNs meteorolog Chad Myers.

Hvorfor? Og det at så mange mister livet i 2011, med alle de sikkerhetstiltakene vi har i en moderne verden, gjør at mange spør seg hvorfor.

- Det er det som er spørsmålet i 2011. Hvorfor har så mange dødd i disse tornadoene? Det er delvis på grunn av styrken og også fordi de har truffet bebodde områder, sier Bob Henson ved universitetssamarbeidet for atmosfæreforskning.

- Noen tornadoer kan du rett og slett ikke overleve. De er for store, sier han.

I et gjennomsnittsår rammes USA av 22 tornadoer som tar liv. Så langt i år er tallet 49.

Som blant annet denne oversikten NRK har publisert viser, antar man at 695 personer mistet livet i en tornado i 1925. Men det er usikkert om dette var flere forskjellige tornadoer eller bare en enkelt.

Flere tornadoeksperter CNN har snakket med mener derfor at Joplin-tornadoen fort kan vise seg å være den hittil verste.

 RUINER:  Bare ruiner er igjen av dette leilighetskomplekset i Joplin. Foto: (AP Photo/Charlie Riedel)
RUINER: Bare ruiner er igjen av dette leilighetskomplekset i Joplin. Foto: (AP Photo/Charlie Riedel) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media