Tornefull vei til fred

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når katolikken John Hume og protestanten David Trimble i dag mottar Nobels fredspris, vet de at veien mot fred i Nord-Irland fortsatt er lang og tornefull. Etter at fredsavtalen ble undertegnet i vår, har gatevolden økt, samtidig som den politiske volden fortsetter. Det blir mer og mer klart at veien mot fred er en livsfarlig balansekunst, der begge parter må være innstilt på å inngå stadig flere kompromisser. Det er en vanskelig jobb, og dagens to fredsprisvinnere kan med hell legge seg på hjertet det en tidligere fredsprisvinner, Yitzhak Rabin, en gang sa: «Du slutter ikke fred med dine venner, men med dine fiender.»
  • Utvilsomt. Og sånn sett kan man i det minste håpe at den kulda som man av og til ser mellom de to fredsprisvinnerne, kan være et slags godt tegn. Uansett er de dype konfliktene som har kommet til overflaten i høst problemer som partene er nødt til å løse hvis fredsprosessen skal fortsette. IRA må levere tilbake våpen i et omfang som er troverdig. Og unionistene må godta at lokalt demokrati bygges opp, og at dette skjer på bekostning av de tradisjonelt meget sterke båndene til Storbritannia.
  • Begge parters problem er at de må levere til sine egne. Selv om ønsket om fred er overveldende, er den gjensidige skepsisen nesten like stor. Mistilliten stikker dypt, og et av hovedproblemene er trolig at det ikke eksisterer en kultur i Nord-Irland for problemløsing og sameksistens. Det «nye» Nord-Irland må bygges fra bunnen, akkurat som i andre samfunn preget av generasjoners krig.
  • Problemene ble av forståelige grunner til en viss grad skjøvet under teppet i går. Og de to fredsprisvinnerne var skjønt enige om at situasjonen nå er helt annerledes enn før fredsavtalen ble undertegnet. «Vi kan ikke gå tilbake over vannskillet,» sa David Trimble, mens en nikkende John Hume tydelig bifalt formuleringen. Det gir håp om at partene vil fortsette å gå sammen på veien mot fred. Da er de imidlertid helt avhengige av hjelp fra en nøkkelspiller som i går glimret med sitt fravær, Gerry Adams.