DYR BY: Stavanger topper kvadratmeterpristoppen for utleieboliger. Her fra Øvre Holmegate. VIDAR KNAI / SCANPIX
DYR BY: Stavanger topper kvadratmeterpristoppen for utleieboliger. Her fra Øvre Holmegate. VIDAR KNAI / SCANPIXVis mer

Toroms i Stavanger: 13 000 kr/md.

Studentene sliter i Norges dyreste by.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over hele landet prøver husløse studenter å finne tak over hodet før studiestart. I Stavanger-området må de som lykkes, regne med å punge ut mer i husleie enn noen andre steder i Norge.

Stavanger topper ifølge Utleiemegleren statistikken over Norges dyreste byer for den som skal leie bolig. Studenter er blant de skadelidende. Et av hovedproblemene i vestlandsbyen er at høyt inntektsnivå gjør at folk velger å eie framfor å leie, og at det derfor er et stort underskudd på utleieboliger, og særlig leiligheter. Prisene presses i været. I tillegg må studentene konkurrere med den pengesterke oljebransjen, dominert av pendlere og arbeidskraft fra utlandet, om hybler og leiligheter.

Dyrest av byene Det kostet i snitt 13 000 kroner å leie seg en toroms leilighet i Stavanger i juli i år. Sammenlignet med juli i fjor er dette en oppgang på 22,4 prosent. Til sammenligning er det i snitt 10 131 kroner å leie en 2-roms leilighet i Oslo i juli, en oppgang på 0,4 prosent fra juli i fjor.

På hybel.no og finn.no er det av storbyene Stavanger som har klart færrest ettromsleiligheter, hybler og rom i bofellesskap til leie. Prisnivået der bekrefter også statistikken fra leiligheter generelt; Stavanger er dyrest.

Tusen på liste Studentsamskipnaden i Stavanger opplyser til NTB at de fremdeles har 1050 studenter uten husvære. Ettersom studiestart nærmer seg, har flere personer kommet på banen med mer eller mindre gode forslag til hvordan problemet skal løses.

Universitetet i Stavanger har varslet innkjøp av konteinere som bygges om til studentboliger.

Den politiske ledelsen i Sola kommune har bedt Forsvarsbygg stille 60 tomme boliger i befalsforlegningen i Sola Sjø til rådighet for desperate studenter - i en overgangsfase. Boligene er langt unna universitetet, med flystøy og mangel på kollektivtransport til lærestedet som ekstra minus. Men det er bedre enn ikke noe.

- Alle må bidra nå for å avhjelpe boligmangelen, sier ordfører Ole Ueland (H) til Stavanger Aftenblad.

(NTB)