Torpederte syklist med sivil politibil

Riksadvokaten slår alarm etter flere farlige biljakter.

OMSTRIDT: Å bruke politibiler til å «torpedere» andre biler eller andre trafikanter er ikke en del av norske politifolks offisielle opplæring, men praktiseres likevel.          Illustrasjonsfoto: SCANPIX
OMSTRIDT: Å bruke politibiler til å «torpedere» andre biler eller andre trafikanter er ikke en del av norske politifolks offisielle opplæring, men praktiseres likevel. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): «Hva er det du gjør?», utbrøt kollegaen i passasjersetet da en politimann stoppet to flyktende 16-åringer ved å krasje inn i mopeden de kjørte på en gangvei på Toten.

Nå stiller også riksadvokat Tor-Aksel Busch spørsmål ved den spesielle metoden. Det skjer etter at to slike pågripelser har endt med at politifolk har blitt tiltalt og dømt for flere lovbrudd.

Politidirektoratet må nå finne ut hvordan det politifolk kaller «torpedering» egentlig blir praktisert i Norge. Manøveren er kjent for mange tv-seere gjennom actionfylte amerikanske politiserier, men den blir ikke undervist ved Politihøgskolen og er ikke en del av det norske politiets instrukser.

- Dette var tjenestehandlinger som vi mener ikke er i samsvar med regelverket, og vi fikk rettens medhold i det. Nå har vi orientert Politidirektoratet skriftlig slik at det kan vurdere om sakene aktualiserer endringer i instrukser eller opplæring, sier assisterende riksadvokat Knut H. Kallerud til Dagbladet.no.

Kjørte på syklende narkoselgerPågripelsen nevnt innledningsvis skjedde sommeren 2006, da politipatruljen satte i gang forfølgelse av mopeden fordi de mistenkte at den var stjålet. Guttene på mopeden var begge 16 år gamle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer