Torpedo, moteekspert og 18 gjengmedlemmer

- Møter de så møter de, sier aktor Kristian Nicolaisen. Hvis ikke utelukker han ikke politimakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag startet rettssaken mot Rasool-brødrene og deres familie i Oslo tingrett, den såkalte Nemesis-saken.

Alle familiemedlemmene nektet i all vesentlighet straffskyld for de aller fleste tiltalepunktene mot dem.

Les: Sterkt da foreldrene måtte stå skolerett

Statsadvokat Kristian Nicolaisen har stevnet 86 vitner i saken. Ifølge politiets oversikt knyttes 18 av vitnene til B-gjengen - det kriminelle miljøet rettssaken dreier seg om.

Flere av mennene er beskrevet som helt sentrale.

Abbas presset av aktor i dag

I den svært omfattende hvitvaskingssaken vil det sentrale stridstemaet bli hvor millionbeløpene kommer fra i utgangspunktet. Gjengmedlemmene som er stevnet kommer trolig til å bli spurt om pengestrømmene i miljøet.

I dag startet Ghulam Abbas sin forklaring rundt hva slags inntekter han har hatt over de omlag åtte åra tiltalen spenner over.

DISSE SKAL VITNE: 18 personer som av politiet knyttes til B-gjengen er oppført på vitnelista til statsadvokat Kristian Nikolaisen i den historiske saken som startet i dag. Fotomontasje: Dagbladet
DISSE SKAL VITNE: 18 personer som av politiet knyttes til B-gjengen er oppført på vitnelista til statsadvokat Kristian Nikolaisen i den historiske saken som startet i dag. Fotomontasje: Dagbladet Vis mer

31-åringen, som regnes som sentral i B-gjengen, ble i dag presset av aktor til å gå inn på blant annet privat utlånsvirksomhet med skyhøye renter, salg av gullsmykker med opphav fra Pakistan og kjøp og salg av biler for å kunne gi et bilde av hvorfor han ser ut til å ha disponert mer penger enn det selvangivelsen viser.

Han hevdet også at han blant annet fikk svært mye tips mens han jobbet på en sjømatrestaurant på Oslo lufthavn Fornebu på slutten av 1990-tallet, og at han har vært svært flink til å spare.

«Onkel Skrue» stevnes
Blant annet fire brødre som ifølge Dagbladet.nos kilder har tatt over mye av styringen av hovedstadens største kriminelle nettverk. Mennene er fra 28 til 32 år gamle.

Også en femte bror stevnes som vitne, men han anses ikke som en del av B-gjengen.

Ellers består gjengvitnene av personer med, ifølge politiet, tett relasjon til toppene eller at de er en del av deres nære nettverk.

En av disse er mannen som kalles «Onkel Skrue», som også er kjent som en venn av Nokas-dømte David Toska og Arfan Bhatti.

Statsadvokat Kristian Nicolaisen som opererer som aktor i saken er ikke hundre prosent sikker på at alle vil møte i rettssal 227 når de blir bedt om det.

- De blir lovlig stevnet. Møter de så møter de. Dukker de ikke opp har vi det klassiske problemet at man må foreta seg noe for å få dem hit, sier statsadvokaten til Dagbladet.no
.

Han utelukker med andre ord ikke at gjengmedlemmer kan bli pågrepet for å få dem til Oslo tingrett, men har foreløpig ikke fått noen signaler om hvem som vil møte og ikke.

Torpedo, moteekspert og 18 gjengmedlemmer

- Torpedo og moteekspert

I tillegg til de 18 gjengmedlemmene skal en person i slutten av 30-åra som politiet mener har operert som torpedo vitne i saken.

Mannen skal ifølge politiet ha vært i konflikt med enkelte personer i B-gjengen, men etter det Dagbladet.no erfarer skal mannen ha pleiet sosial omgang med sentrale medlemmer den siste tida.

Ifølge en rapport fra Økokrim i Brasil-saken har et selskap som vedkommende eier stått for to overføringer på til sammen 450 000 kroner til et selskap i Brasil som knyttes til saken, merket med «KJØP AV LEILIGHET» og «FERIELEILIGHET». Politiet gjennomførte en ransaking hos mannen.

Zahid Rasool har ifølge Økokrim vært registrert styremedlem i selskapet.

Statsadvokaten har for øvrig også stevnet en moteekspert for å vitne om verdien av klær som er beslaglagt.

STEVNES: Torpedo som angivelig skal ha vært i konflikt med deler av B-gjengens medlemmer.
STEVNES: "Onkel Skrue".