Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Torpedo-saken: - Mente Røkke sto bak

Toppadvokat vitner i Røkke-saken.

KLAR FOR Å VITNE: Advokat Arild Holden møter vanligvis i retten som forsvarer. I dag inntar han vitneboksen. Foto: Henning Lillegård
KLAR FOR Å VITNE: Advokat Arild Holden møter vanligvis i retten som forsvarer. I dag inntar han vitneboksen. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Forsvarsadvokat Arild Holden inntok i dag vitneboksen i rettssaken mot torpedoen og gambleren Jan Erik «Jannik» Iversen, som er tiltalt for å ha forsøkt å presse Kjell Inge Røkke for penger.

RETTSSAK: Jan Erik «Jannik» Iversen møtte pressen før dag to av rettssaken. Video: Christian Wehus. Reporter: Trym Mogen. Vis mer

Holden, som jobber i Advokatfirmaet Elden, var tidligere Iversens advokat, og han var delaktig i å arrangere møter mellom Røkke og Iversen i advokatfirmaets lokaler. John Christian Elden var samtidig Kjell Inge Røkkes advokat.

- Hatt et godt forhold

En del av grunnlaget for tiltalen mot Iversen er tekstmeldinger han sendte til Holden. Advokaten måtte til slutt svare at han ikke kunne være med på å legge press på Røkke, og at advokatfirmaet var i en mulig interessekonflikt.

Bakgrunnen for at Iversen ønsket penger fra Røkke var at han ønsket en form for oppreisning og å «løse» situasjonen etter at Iversen mente Røkke hadde snakket stygt om ham i lydopptak publisert i VG i 2017.

- Jeg har kjent «Jannik» i flere år og hatt et godt forhold til ham. Jeg mener vi traff hverandre på utsiden av tingretten tidlig i 2017. Det var da kommet opp spørsmål om VG da skulle offentliggjøre en del lydbånd. Slik jeg husker det, ble vi enig om at jeg skulle hjelpe ham i det spørsmålet, sier Holden i retten.

- Den første problemstillingen var offentliggjøring av opptakene. «Jannik» var, etter min hukommelse, svært lite begeistret for at dette kom opp på nytt. Det var lagt dødt i mange år, sier Holden.

Holden sier at det viktige for Iversen var å bli opplyst om offentliggjøring av hensyn til varsling av familien.

- Bruste ut

Advokaten sier at Iversen ble «mektig irritert» etter publiseringen av opptakene.

- Han var på mitt kontor noen ganger og han bruste ut. Han bruser ut, så blir han rolig etterpå, så det var ikke noe ubehagelig. Det var spesielle uttalelser der og deler av reportasjen som han mislikte, rett og slett, sier Holden.

Holden sier han støttet Iversens ønske om å møte og snakke med Røkke, men at Røkke sa nei.

- Da begynte det å dra seg litt til. I begynnelsen av oktober ble jeg oppringt av Røkke. Jeg husker det godt. Hans sønn Kristian hadde mottatt noen meldinger på SMS. Det var snakk om at Røkke skulle gå til politiet og si hva han hadde gjort. «Jannik» sa til meg flere ganger at han følte seg hengt ut og alene i denne saken. Han mente Røkke var den som sto bak, men at han måtte ta skylda, sier Holden.

Advokaten sier at «Jannik» ble mer og mer frustrert, også over hans opptreden. Han måtte avvise Iversens ønsker, fordi hans sjef og kollega, John Christian Elden, var advokat for Kjell Inge Røkke.

- Jeg forklarte ham at dette er en klassisk klientkollisjon og at jeg ikke kan øve press for å få ham i tale. «Jannik» var ikke særlig begeistret. Han mente jeg hadde latt meg kjøpe av Røkke og at jeg var korrupt. Jeg måtte forklare at jeg ikke har anledning til å ta part med den ene mot den andre så lenge vi er under samme firma, sier Holden i retten.

- Ville ikke ha et glass vann engang

Holden, som var til stede i deler av det første møtet, sier det innledningsvis ikke skal ha vært snakk om penger. Ei uke etterpå, møttes Røkke og torpedoen igjen. Der var advokaten ikke til stede, men ble oppringt av Røkke etterpå.

- Han fortalte at det var snakk om å betale millioner. Det var i strid med forutsetningene mine. «Jannik» hadde flere ganger på mitt kontor sagt at han skulle ikke ha et glass vann engang av Røkke.

Holden sier han da valgte å stole på Iversen.

- Man kan kalle meg naiv, sier han.

Ifølge Holden hadde Iversen flere ganger sagt at han ikke hadde noe krav mot milliardæren.

- Han pleier å være en mann av sitt ord, og jeg la bare til grunn at han ikke hadde noe krav. Da dette kom på bordet, ville jeg avvise videre møteaktivitet, men Røkke insisterte på å sette opp møte nummer tre. Jeg ville avblåse, men Røkke ville ha møte nummer tre, sier Holden.

Da Iversen skal ha fortalt Holden at han ville ta med Røkke til politiet og få ham til å stå til ansvar for det han hadde gjort, varslet advokaten Røkke og sin sjef John Christian Elden.

- Jeg mente at man var farlig nær pengeutpressing. Jeg ønsket å si fra til «Jannik» om det, fordi jeg håpet han kunne avslutte dette slik at det ikke fikk slike konsekvenser som det har fått, sier Holden i retten.

Holden sendte en melding til Iversen hvor han poengterte dette.

- Jeg har bakgrunn fra politiet og vet hvor terskelen er for å tiltale folk, og dette var ment som et utspill for å avslutte dette, sier han om meldingen.

- Fort som faen

Aktor Terje Nedrebø Michelsen spør Holden om innholdet i flere av tekstmeldingene som er sendt mellom ham og Iversen.

I en av meldingene skrev Iversen: «Nå er det bare én ting som gjelder. Møte Røkke fort som faen. Ha en god dag.»

Etter hvert ba han Iversen om å roe seg ned. «Ifølge KI krever du millioner av ham. Jeg holder meg utenfor dette», skrev Holden.

Advokaten sier at han til slutt ble bekymret for Røkkes sikkerhet. Han sier han varslet Røkke og Elden om Iversen-meldingene slik at de kunne vurdere eventuell politianmeldelse.

- Jeg har jobbet ti år med å sette folk i bur og 15 år med å få folk ut av buret. Da møter du kreti og pleti av mennesker. Jeg oppfattet «Jannik», særlig på slutten av 2017, som at han var skikkelig frustrert.

- Jeg så på mannen, på utseende hans, at dette plaget ham. Jeg merket en endring. Jeg har møtt ham i flere sammenhenger, og han har et ganske godt humør, men han hadde ikke det da, sier Holden i retten.

Holden bekrefter for øvrig opplysningene Kjell Inge Røkke oppga i retten i går om at Iversen hadde møtt Røkke i Advokatfirmaet Eldens lokaler i går. Holden sier han ikke kjente til at Røkke var i lokalet og at han ikke hadde avtalt noe møte med Iversen, da han ikke representerer ham lenger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media