Torpedo-tenåringer mest brutale

Flere og stadig yngre ungdommer fra hele landet lokkes til torpedomiljøet på østlandet. Tenåringer helt ned i 13-årsalderen fristes med lettjente penger. Som utlærte 17-åringer tjener mange opptil 100000 kroner i måneden på torpedooppdrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er fryktelig mye penger ute og går i torpedomiljøet, og jeg kan forstå at mange ungdommer søker mot dette miljøet. Mange 17- 18-åringene har en gjennomsnittlig lønn på 100000 kroner i måneden, sier Jan Kvalen (47) til Dagbladet.

Etter det Dagbladet kjenner til, kommer ungdom fra andre byer også til Oslo for å få opplæring i torpedovirksomhet.

Råere vold

- Den nye trenden i torpedomiljøet er gjenger med smågutter, som er gale av stoff og bevæpnet med kniver og pistoler. De er livsfarlige, sier Kvalen.

- Det er bare flaks at det ikke har skjedd flere drap, advarer han.
Kvalen, som blir omtalt som gudfaren i torpedomiljøet, forteller at miljøet de siste årene er blitt mye mer voldelig og råere som følge av den stadig yngre rekrutteringen.

- For å markere seg gjør de unge gjerne mer ekstreme ting enn de «faste». Torpedojobbene har blitt unødvendig brutale fordi de unge har stort markeringsbehov. Mange bolker (knekker bein, red.anm.) for småpenger, bare for å vise hvor tøffe de er, sier Kvalen til Dagbladet.

Leder av Ungdom Mot Vold, Farid Bouras, bekrefter utviklingen.

- Mange unge konkurrerer om å være tøffest, og mangler grenser for hvor langt de er villige til å gå, sier Bouras. Han bekrefter at miljøet har vokst kraftig de siste årene.

Lokkes av penger

I Oslo i dag skal det være noen titalls profesjonelle torpedoer under 18 år. En av flere metoder som brukes, er å bore knærne til ofrene med boremaskin for å få dem til å betale det de skylder.

- De unge lokkes av pengene. Jeg vet om flere 17- og 18-åringer som tjener 100000 kroner i måneden på torpedojobber. For de mest proffe kan det holde med et par oppdrag for å nå dette beløpet. Men pengene forsvinner like fort på raske biler, damer, dyre klær, stoff og ville fester, sier Bouras.

Rekrutteringen, som styres av mer organiserte kriminelle miljø, har ungdom i gjenger som en viktig målgruppe.

- Det er ofte livsstilen og ønsket om respekt som virker forlokkende på de unge. Det er ikke uvanlig at ungdom helt ned i 13- 14-årsalderen blir rekruttert og lært opp, sier lederen i Ungdom Mot Vold.

Bouras jobber daglig med ungdom i faresonen. Organisasjonen arbeider aktivt for gjengsplittelser, og har klart å få flere unge torpedoer ut av miljøet.

Store penger

Ifølge kilder i torpedomiljøet er oppdragsgiverne ofte vanlige samfunnsborgere som familiefedre, forretningsmenn og selvstendig næringsdrivende. For en pengeinnkrevingsjobb skal de «dyktigste» ha 50 prosent av innkrevingsbeløpet.

- Den gamle seriøse gjengen i torpedomiljøet er nærmest borte. I dag er det paranoide guttunger, oppjaget av amfetamin og tungt bevæpnet som preger bybildet. Dessuten er de avhengige av å være i gjengen for å føle seg tøffe nok. Det er slikt det blir drap av, advarer Jan Kvalen.

Han har i mange år hatt ansvaret for vaktholdet ved Tveita-senteret. Når de kriminelle gjengene i Oslo har problemer med hverandre, blir Kvalen kontaktet som mellommann. Han bærer ikke våpen og gjør opp konflikter på gamlemåten - med nevene.

- Torpedoer behøver ikke å skyte folk i kneskålene eller skjære ørene av dem for det. Vanligvis dreier det seg om å komme fram til en real avtale, uten bruk av vold eller trusler. Du er ikke særlig til kar om du må vifte med kniven for å få til en avtale om tilbakebetaling, sier Kvalen.