Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Torpedo varsler oppgjør med Røkke i retten

Jan Erik «Jannik» Iversen har nektet å forklare seg i over halvannet år. Tirsdag møter han i retten, tiltalt for utpressing av Kjell Inge Røkke.

ANMELDT AV RØKKE: For to år siden anmeldte Kjell Inge Røkke torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen (62). Tirsdag må Iversen møte i retten, tiltalt for grov utpressing mot den kjente milliardæren. Foto: NTB Scanpix, Lekang/Skaug / Dagbladet. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

I dag starter rettssaken mot Jan Erik «Jannik» Iversen (62), som er tiltalt for grov utpressing mot Kjell Inge Røkke (60).

Iversen har ikke avgitt en eneste politiforklaring etter at han ble pågrepet og siktet i saken i januar i fjor. Når han inntar vitneboksen, trolig en gang rundt kl. 10 i dag, vil det bli første gang han sier noe om anklagene.

- Han har ikke vært villig til å forklare seg. Jeg vet ikke hvorfor, sier politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen, aktor i saken, til Dagbladet.

- Ynkelig og feig

Iversen sa i forrige uke til Nettavisen at han gleder seg til å forklare seg og at han skal «fortelle alt».

SKAL VITNE: Anders Snortheimsmoen, tidligere leder av politiets beredskapstropp.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SKAL VITNE: Anders Snortheimsmoen, tidligere leder av politiets beredskapstropp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Alle skal få vite hvilken person Røkke er. Han er en ynkelig og feig mann, uten ryggrad og står ikke for det han sier eller gjør. Hele Norge skal få vite alt han har gjort, sa Iversen til Nettavisen.

Dagbladet var mandag ettermiddag i kontakt med Iversen, som sier han har bestemt seg for å ikke uttale seg mer til mediene før han har vært i retten.

- Presset

Iversen er tiltalt fordi han ifølge politiet prøvde å presse Røkke til å betale ham et tosifret millionbeløp, og at han truet med «å offentliggjøre ufordelaktige opplysninger om Røkke».

Utpressingsforsøkene mot Norges femte rikeste mann skal ha skjedd mellom november 2017 og januar 2018, og Iversen skal blant annet ha oppsøkt mangemilliardæren i garasjeanlegget under Røkkes kontorer på Aker Brygge. Røkke opplevde dette som så ubehagelig at han anmeldte saken, og i slutten av januar i fjor ble Iversen pågrepet og varetektsfengslet i fire uker.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Det er satt av et par timer til Iversens forklaring i dag. Politiadvokat Michelsen sier de føler de har god kontroll på «hva som eventuelt kommer».

- Vi har tatt høyde for flere ulike mulige forklaringer, sier politiadvokaten.

I en normal etterforskning vil påstander som framsettes av en tiltalt i avhør bli forsøkt etterprøvd i politiets etterforskning. Det har politiet ikke hatt mulighet til i denne saken, siden Iversen ikke har forklart seg.

- Vi vil kunne ha mulighet til å gjøre enkle undersøkelser hvis det skulle dukke opp noe relevant, og i ytterste konsekvens kan man be om utsettelse av saken, men min oppfatning er at det ikke blir aktuelt her, sier Terje Nedrebø Michelsen.

Det er satt av fire dager til saken.

Advokater på vitnelista

I tillegg til Røkke og Iversen er advokat Arild Holden, som jobber i Advokatfirmaet Elden og som tidligere representerte Iversen, kalt inn som vitne tirsdag. Det er også Anders Snortheimsmoen, som tidligere ledet politiets beredskapstropp. Snortheimsmoen ble engasjert som livvakt for Røkke etter episodene som Iversen er tiltalt for.

I RETTEN: John Christian Elden, Arild Holden og Bendict de Vibe, her fra tingrettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, skal henholdvis være vitner og forsvarere i rettssaken. Elden er i tillegg Kjell Inge Røkkes advokat. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I RETTEN: John Christian Elden, Arild Holden og Bendict de Vibe, her fra tingrettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, skal henholdvis være vitner og forsvarere i rettssaken. Elden er i tillegg Kjell Inge Røkkes advokat. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I tillegg er John Christian Elden, som nå representerer Kjell Inge Røkke, og advokatene Ellen Holager Andenæs, Anna Nielsen og Morten Furuholmen blant vitnene som er kalt inn. Disse er kalt inn av Iversens forsvarer Benedict de Vibe.

Kunsthandler Per Orveland er også kalt inn. Orveland var samboer med Røkkes ekskone Kari Monsen Røkke, og krevde i 2013 10 prosent av Kjell Inge Røkkes formue, den gang anslått til 1,7 milliarder kroner, men tapte i retten etter at han først hadde trukket det opprinnelige kravet. Orveland har tatt opp flere samtaler han har hatt med Kjell Inge Røkke, og opptakene er tidligere publisert i VG.

Kaller inn skuddoffer

Orveland har overfor VG hevdet at han fungerte som et bindeledd mellom Røkke og torpedoen Iversen gjennom flere år.

Kjell Inge Røkkes sønn Kristian Monsen Røkke (36) er også innkalt som vitne. Det er også Christer Tromsdal, som ble skutt i kneet av Iversen i 2004.

Iversen ble dømt til sju måneders fengsel i 2006 for å ha skutt Tromsdal i kneet med en revolver inne i en Jaguar på Oslo vest. De to skal ha hatt en disputt over 250 000 som Tromsdal skal ha lånt fra Iversen. Iversen fikk strafferabatt blant annet på grunn av lang saksbehandlingstid og fordi han tilsto forholdet.

SKUTT: Den dømte finansakrobaten Christer Tromsdal (50) ble skutt av Jan Erik «Jannik» Iversen i denne Jaguaren i Bygdøy Allé i desember 2004. Denne uka vitner Tromsdal i saken mot Iversen. Foto: John Terje H. Hansen / Dagbladet
SKUTT: Den dømte finansakrobaten Christer Tromsdal (50) ble skutt av Jan Erik «Jannik» Iversen i denne Jaguaren i Bygdøy Allé i desember 2004. Denne uka vitner Tromsdal i saken mot Iversen. Foto: John Terje H. Hansen / Dagbladet Vis mer

I 2004 ble han også dømt til fire måneders fengsel for trusler mot en restaurantdriver og for å ha rasert restauranten med et balltre

Røkke møter

Kjell Inge Røkke selv møter uten advokatbistand i retten. Han skal etter planen forklare seg i Oslo tingrett etter Iversen.

- Vi har ikke bedt oppnevnt noen bistandsadvokat for han da dette er politiet sin sak, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Rettssaken har allerede blitt utsatt to ganger. De var opprinnelig berammet i februar, men måtte utsettes fordi tiltalte Iversen ble rammet av akutt sykdom. Saken ble igjen utsatt i august da hans forsvarer de Vibe ble sykemeldt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media