ARRESTERT:  Christer Tromsdal blir i dag framstilt for varetektsfengsling, siktet for å ha motarbeidet rettsvesenet med trusler eller vold. Bildet er tatt da Tromsdal satt i varetekt på Ullersmo for noen år siden.Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
ARRESTERT: Christer Tromsdal blir i dag framstilt for varetektsfengsling, siktet for å ha motarbeidet rettsvesenet med trusler eller vold. Bildet er tatt da Tromsdal satt i varetekt på Ullersmo for noen år siden.Foto: Gunnar Hultgreen / DagbladetVis mer

- Torpedoer gikk feil, skulle ta dommer

Finansakrobaten Christer Tromsdal blir i dag framstilt for fengsling, siktet for å ha motarbeidet rettsvesenet med trusler eller vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Christer Tromsdal har i mange år vært i konflikt med politiet og rettsvesenet (se Oslo tingretts oppsummering i faktaboksen).

Nå er finansakrobaten siktet på ny, og framstilles i dag for varetektsfengsling i Asker og Bærum tingrett.

Politiet holder kortene tett, og det eneste politimester Terje Nybøe ville si til Dagbladet i går var:

- Tromsdal er pågrepet og siktet for overtredelse av straffelovens paragraf §132, som går på å true eller motarbeide rettsvesenet med trusler eller vold.

Eks-journalist I forrige uke ble en tidligere journalist som har jobbet tette sammen med Christer Tromsdal, pågrepet, siktet for grov korrupsjon og varetektsfengslet. Mannen er nå løslatt.

Det er uklart hvilken forbindelse disse sakene - siktelsen mot Tromsdal og journalisten som siktet for grov korrupsjon - har med hverandre å gjøre.

FORSVARER: Advokat Olle Nohlin representerer Christer Tromsdal. Foto: Scanpix
FORSVARER: Advokat Olle Nohlin representerer Christer Tromsdal. Foto: Scanpix Vis mer

Men det er på det rene at politiet de siste dagene skal ha fått ny informasjon, som gjorde at de i flere dager har jaktet på Christer Tromsdal. Han ble søndag ettermiddag pågrepet under en større politiaksjon i Sandefjord.

Torpedoangrep Politiet i Asker og Bærum mener de har dokumentasjon som knytter Christer Tromsdal som oppdragsgiver for et brutalt torpedoangrep i Vollen i Asker i 2013.

Det var sommeren 2013 - den 17. juni - to maskerte menn slo inn verandadøra på bolighuset og stormet inn. De var bevæpnet med balltre og slo vilt rundt seg.

Huseieren klarte å jage inntrengerne ut, ved hjelp av en pistol han hadde på soverommet.

Angrepet ble betegnet som fullstendig uforståelig, og har aldri blitt oppklart.

Politiet fikk tidlig mistanke om at de to torpedoene hadde slått til mot feil hus. I naboboligen bodde en av meddommerne i straffesaken som da pågikk mot Christer Tromsdal.

Feil adresse Kriminaletterforskerne har siden da jobbet etter teorien var at torpedoene hadde gått feil og bommet på adressen. Men dette har ikke politiet klart å bevise dette, før de nå slo til og arresterte Tromsdal.

Meddommeren mente at det var ham torpedoene var på jakt etter og forklarte det i et politiavhør. Meddommeren ble deretter kjent inhabil av Borgarting lagmannsrett — og dommen mot Tromsdal, som han hadde vært med på å avsi, ble opphevet.

- Kjenner ikke grunnlaget - Min klient (Christer Tromsdal, red.anm.) har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet. Dokumentene i saken er klausulert og jeg har ikke hatt mulighet til å informere ham om grunnlaget for siktelsen, sier advokat Olle Nohlin til Dagbladet.

Tromsdal vet foreløpig ikke hvilke beviser politiet har mot ham. Først i rettsmøtet i dag, vil han ta stilling til skyldspørsmålet.

Polititopp siktet Eks-journalisten som forrige mandag ble siktet for grov korrupsjon, er nå løslatt. Han har i flere år arbeidet tett med Tromsdal, og var under den siste rettssaken mot finansakrobaten innstevnet som vitne for Tromsdal. Men han ble likevel frafalt.

I går avhørt Spesialenheten for politisaker en tidligere polititopp ved Asker og Bærum politidistrikt. Han er siktet for å ha gitt hemmelige politidokumenter til eks-journalisten.

Polititoppen skal ha innrømmet de faktiske forhold, og forklart at han trodde eks-journalisten fortsatt var journalist og at han kunne hjelpe politiet med å oppklare saken.

Det skal være på det rene at denne politimannen ikke har mottatt penger i kompensasjon fra eks-journalisten.

POLITITOPPENS FORSVARER:  Advokat John Christian forsvarer polititoppen som er siktet.Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
POLITITOPPENS FORSVARER: Advokat John Christian forsvarer polititoppen som er siktet.Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Min klient har forklart seg for Spesialenheten og samarbeider med dem for å opplyse saken, sier polititoppens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

Advokat Elden har ingen andre kommentarer til saken.

POLITIMESTER:  Terje Nybøe er taus, og vil bare si at Tromsdal er siktet for trusler eller med vold  for å motarbeide rettsvesenet.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .
POLITIMESTER: Terje Nybøe er taus, og vil bare si at Tromsdal er siktet for trusler eller med vold for å motarbeide rettsvesenet. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX . Vis mer