Torpedoer knuste jeksler

De to etterlyste torpedoene skal ha knust både fortenner og jeksler på den siktede 31-åringen før drapet på Skillebekk i Oslo i helga. En av torpedoene skal være innstilt på å melde seg for politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siktede 31-åringen erkjenner å ha skutt William Ellingsen (28), men hevder han handlet i selvforsvar. Både 31-åringen og vitner i saken har forklart at siktede ble banket kraftig opp før drapet.

To torpedoer blir utpekt som toneangivende i mishandlingen. 31-åringen ble i går på nytt behandlet av lege. Flere fortenner og jeksler er sparket løs. Han har kraftige nakkesmerter og stygge skader i ansiktet.

Torpedoene, en 42 år gammel nordmann og en 33 år gammel finne, er fryktede menn. De er etterlyst via politiets interne kanaler, men seint i går kveld hadde de fortsatt ikke meldt seg.

Sterkestes rett

Dagbladet har de siste dagene vært i kontakt med en rekke personer som kjenner det beryktede miljøet fra innsida. Kildene tegner et bilde av et hensynsløst miljø, der bare den sterkeste overlever. De to personene som er siktet for drapsforsøk, blir beskrevet som konger.

Felles for de to, og andre i samme miljø, er at sakene mot dem ofte blir henlagt etter bevisets stilling, eller at anmeldelsene mot dem blir trukket.

Personer i miljøet beskriver de to etterlyste som reale og greie gutter. Andre, som selv skal ha vært utsatt for press fra en av dem, tegner imidlertid et helt annet bilde:

- De skaper falske trusselbilder, og krever så betaling for å beskytte deg, sier en finansmann som skal ha blitt truet på livet av 33-åringen som nå er på rømmen.

- Det beste du kan gjøre, er å unngå slike folk. Ellers risikerer du å gå og kikke deg over skuldra resten av livet, hevder kilden. Hans historie bekreftes av en annen finansmann med kjennskap til miljøet.

- De er flinke til å manipulere sine utvalgte ofre, forteller han.

Det er bare 10 til 15 personer som blir beskrevet som reelle torpedoer i Norge. Innad i det kriminelle miljøet nyter disse mennene enorm respekt. Om lag 150 andre bruker også betegnelsen torpedo innad i det kriminelle miljøet, men disse er langt fra så farlige som den harde kjernen.

Bredt kontaktnett

Begge de etterlyste har hatt tilknytning til kampsport. De har vunnet premier i fight-kamper - og skal ha deltatt i kamper i hele Skandinavia. Torpedomiljøet er også internasjonalt. De to skal ha gode kontakter i utlandet, og kan derfor gjemme seg en rekke steder.

- Vi vet ikke hvor de befinner seg, men har vært i kontakt med advokaten til en av dem. Siktelsen for drapsforsøk er basert på anmeldelsen til 31-åringen og vitneforklaringer, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen. Advokat Ole Petter Drevland representerer den 33 år gamle torpedoen, og sier hans klient vil melde seg i løpet av kort tid.

- Han avviser anklagene om drapsforsøk, sier Drevland til Dagbladet.

- Sønderknust

William Ellingsen ble truffet av flere skudd. Den siktede 31-åringen forklarer til politiet at han ble slått i siden da han dro fram pistolen. Han løp fra stedet og skal ha kastet våpenet, angivelig et militært håndvåpen. Politiet har de siste dagene lett etter drapsvåpenet - uten hell.

- Jeg dro fram våpenet for å skremme dem bort, har 31-åringen forklart til politiet. Advokat Mona Høiness forsvarer den drapssiktede 31-åringen.

- Min klient er sønderknust, både fysisk og psykisk. Han tenker på de etterlatte til mannen som ble skutt, sier Høiness.

KAMPSPORT: Begge torpedoene som er etterlyst har tilknytning til kampsportmiljøet. Her er den 42 år gamle torpedoen (t.h.) avbildet under en tur til Finland. De to andre personene på bildet har ingenting med saken å gjøre.