Tørr torsk for Floyd

- Jeg elsker klippfisk! Noe av det beste jeg vet, sier matguru Keith Floyd henrykt da Dagbladet overrekker ham en to kilos tørr torsk på vegne av alle norske fans. Trolig kommer han tilbake til Norge neste år for å filme norsk matkultur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias utemmede svar på Ingrid Espelid Hovig, den alltid vindrikkende, globetrottende og skrønende TV-kokk Keith Floyd, er lykkelig for den vennlige mottakelsen han har fått i Norge. Dagbladet fikk et møte med Floyd før han ble satt til å kaste glans over relanseringen av restaurant Storstua på Leangkollen i Asker. Floyd er en sjarmerende gjøgler som virker lettere forbauset over all den virak han forårsaker. Fra å være en fattig arbeidersønn som drev og kokte litt, blir han nå gjenkjent selv i bushen i Afrika som «matmannen».

Seng & kjøkken

- Kan du forklare hvorfor du er blitt så populær over hele verden, Floyd?

- Nei, jeg kan ikke svare på det. Det eneste jeg kan si, er at mat er hyggelig, og jeg liker tanken på at jeg kan gjøre noen glade. Det er to viktige steder i et hus: Senga - der det forhåpentligvis befinner seg en du elsker, og kjøkkenbordet - der det også er noen du er glad i som du kan spise med og snakke med. Verden er full av problemer, gjeld og bekymringer. Mat er noe hyggelig å samles om, det er et middel til kommunikasjon, sier Floyd, som kaller seg gastronaut.

Drømmer om pilking

Norge er snart den siste «svarte flekk» på verdenskartet som Floyd ikke har erobret på sine matreiser, men det retter han forhåpentligvis snart på:

- Jeg kunne tenke meg å fiske i fjordene, koke på klippene langs kysten, plukke sopp i skogen, pilke langt oppe i det frosne nord, kjøre slede, tilberede reinsdyr, finne ut hva troll er, lage vikingfest på en strand; slike romantiske ideer har jeg!

Klippfisk hos bestemor

- Hva var det første måltidet som gjorde inntrykk på deg?

- Klippfisk! Da jeg var åtte år og besøkte min bestemor på landet, kom det en bil med fisk som vi kjøpte fra. Til søndag frokost fikk vi klippfisk med smør og pepper, og jeg elsket det fra den dagen.

- Drikker du alltid vin hele tida, eller er det bare foran kamera?

- Foran kamera! Det er fint å kunne ta seg en slurk av vinen når det oppstår en pause, så jeg rekker å tenke ut hva jeg skal si i neste øyeblikk. Vi bruker aldri manus.

Hater broccoli

- Finnes det mat Keith Floyd ikke liker?

- Brokkoli! Squash! Sånne oppblåste snacks-greier! Og jeg hater peanøtter og mexikanske tortillaer! sier Floyd med indignasjon. Men den beste røkelaksen han har smakt, har han fått her i Norge, og det sier han uten å ha blitt betalt for det:

- Kan si hva jeg vil, jeg, for jeg er jo så forbløffende populær! sier Floyd med sitt søteste teddybjørnsmil.