Tørrfisk til øra

SVOLVÆR (Dagbladet): - Dette, skjønner du, det er en hel vitenskap. Italienerne godtar ikke at jeg kutter i svingene, sier Svein Andorsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I telefonkatalogen har Andorsen landets mest eksklusive yrkestittel: «Fiskevraker». Siden guttedagene har han stort sett stått ved et bord og skilt god tørrfisk fra dårlig. Han kjenner tørrfiskens hemmeligheter.

- Det finnes femten ulike kategorier tørrfisk. De har blant annet navn som «Italia Magro» og «Grand Premiere», forklarer Andorsen (63), fiskevrakerveteran hos Svolvær-firmaet L. Bergs Sønner AS.

- Det dette dreier seg om, er en viktig del av Lofotens historie. Tørrfisk. Søreuropeerne elsker den. Hver sommer kommer et dusin kvalitetsbeviste italienske fiskekjøpere hit. For der nede er dette - «stoccafisso» fra Nord-Norge - en sann delikatesse.

Toppfisk sjelden

Vante hender kaster mager fisk i én kasse, mens stor fisk går i en annen.

- Noen fiskere gjør dårlig jobb når de bløgger fangsten. Blodet blir igjen i fiskekroppen. De som leverer rein fisk i den riktige størrelsen, er vi glade i. Men den helt perfekte og prima tørrfisken, den er sjelden, kanskje bare et par bunter i året. Vi har et navn på den, «Ragno». Den er best og dyrest.

Inne på lagerbrygga i Svolvær, ligger mange tonn tørket torsk stablet opp. Siden mars har Lofot-skreien hengt til tørk ute på hjellene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer