Tørrfisk til øra

SVOLVÆR (Dagbladet): - Dette, skjønner du, det er en hel vitenskap. Italienerne godtar ikke at jeg kutter i svingene, sier Svein Andorsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I telefonkatalogen har Andorsen landets mest eksklusive yrkestittel: «Fiskevraker». Siden guttedagene har han stort sett stått ved et bord og skilt god tørrfisk fra dårlig. Han kjenner tørrfiskens hemmeligheter.

- Det finnes femten ulike kategorier tørrfisk. De har blant annet navn som «Italia Magro» og «Grand Premiere», forklarer Andorsen (63), fiskevrakerveteran hos Svolvær-firmaet L. Bergs Sønner AS.

- Det dette dreier seg om, er en viktig del av Lofotens historie. Tørrfisk. Søreuropeerne elsker den. Hver sommer kommer et dusin kvalitetsbeviste italienske fiskekjøpere hit. For der nede er dette - «stoccafisso» fra Nord-Norge - en sann delikatesse.

Toppfisk sjelden

Vante hender kaster mager fisk i én kasse, mens stor fisk går i en annen.

- Noen fiskere gjør dårlig jobb når de bløgger fangsten. Blodet blir igjen i fiskekroppen. De som leverer rein fisk i den riktige størrelsen, er vi glade i. Men den helt perfekte og prima tørrfisken, den er sjelden, kanskje bare et par bunter i året. Vi har et navn på den, «Ragno». Den er best og dyrest.

Inne på lagerbrygga i Svolvær, ligger mange tonn tørket torsk stablet opp. Siden mars har Lofot-skreien hengt til tørk ute på hjellene.

- Lofoten har perfekte klimatiske forhold for tørking av fisk. Her er ikke for kaldt, ikke for varmt. Fisken skal ha en blanding av sol og regn.

- En som lever et liv blant tørrfisk, kan han sjøl bli glad i å spise sorten?

- Ja visst. Men kanskje ikke som middagsmat.

Gir seg snart

De vokser definitivt ikke på trær, kandidatene til å overta Andorsens jobb. Viktig kulturkunnskap er utrydningstruet.

- Jeg er litt redd det ikke er noen som kan overta. Dette er ikke noe du kan lære på skolen, du må lære det sjøl gjennom mange år.

- Og kunnskapen din blir verdsatt av sjefen?

- Ja. Jeg klager ikke på lønna. Når man har lært seg et fag, så får man betalt for det, sier vrakeren i Svolvær.

INGEN TØRR TYPE: Siden guttedagene har Svein Andorsen skilt god tørrfisk fra dårlig. Han kjenner alle tørrfiskens hemmeligheter.Foto: INGUN MÆHLUM