Tørrlagt i lufta

Hos noen selskaper er det til og med umulig å få kjøpt en øl på flyreisa. Det er nordmenn som klager mest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er det nederlandske flyselskapet KLM som helt har sluttet med alkoholservering på flyturer i Europa.

Det er heller ikke mulig å få kjøpt seg en øl om du tar turen, bortsett om du reiser på førsteklasse, eller select class som selskapet kaller det. En billett her er selvfølgelig mye dyrere.

Passasjerene foran gardinen får varene gratis, mens bak er det ingen sjanse. Problemet med flyfyll er ikke hovedbegrunnelsen til selskapet, det er snakk om pris.

Ikke alkolhol til Istanbul

Skal du dra til steder som for eksempel Lisboa og Istanbul, får du ikke alkohol, selv om turen til sammen tar seks timer med flybytte.

- Istanbul er en av de lengste flygningene uten alkhol. Det er mange selskap som skifter prakis her nå, og det er kostnadene som er hovedgrunnen, sier KLMs informasjonsansvarlige Joris Holtus til Dagbladet.no.

Selskapet opplyser at det fortløpende vurderer å åpne for salg av alkohol om bord, men at de foreløpig ikke har valgt å starte med dette fordi også det er for dyrt. Og de vet at nordmenn reagerer:

- Dette er er en sak som er viktigere for noen europeiske passasjerer enn andre, det er viktigere for nordmenn og svensker enn for folk fra andre deler av Europa, sier KLM.

Det var i fjor sommer selskapet først stappet korken i flaska. Og flere selskap strammer inn på de flytende varene.

Bortgjemt øl

På SAS har de alkohol om bord, men de tilbyr det ikke alltid.

- Det er ikke alkohol før etter 09.30, etter dette får man øl og vin på innenlands flygninger samt flygninger til Europa, sier informasjonsanvarlig Trine Løberg i SAS til Dagbladet.no.

Da Dagbladet.no tok turen til Bergen i forrige uke så vi imildertid ikke tegn til alkhol om bord.

- Nei, det er vel mest på forespørsel, forklarer Løberg.

Til resten av Europa og på oversjøiske flyginger er det i tillegg sprit, og det er helt gratis.

Kjøp selv

I billigselskapet Norwegian får du kun alkhol på lengre turer, de over en time. Og du må betale for den uansett.

Skal du fly med selskapet i Sør-Norge eller til Stockholm er det ingen mulighet til å få tak i alkohol, til Nord-Norge derimot, kan du kjøpe øl og vin.

Til turer til resten av Europa kan du også kjøpe sprit for egne penger.

Gratis og over alt

Brithish Airways er valget for dem som synes alkohol på flyturen er viktig. Selskapet gir deg gratis øl og vin på alle turer, og er du førsteklassekunde får du det også i loungen før du går om bord.

Det samme gjelder Finair, som flyr norske passasjerer til Helsinki, og blant annet videre til destinasjoner i Asia. Her er det bare å drikke.

Imidlertid er sikkerhetsspørsmål kommet i fokus i det siste, og selskapet opplyser at de kan stoppe folk som er for fulle fra å gå om bord. Det hender også at folk blir bedt om å ta en kaffe og vente på neste fly.

Continental Airlines, verdens sjuende største flyselskap, starter direktefly fra Oslo til New York i juni. Hos deres representant i Oslo er det fortsatt ikke klarlagt hvordan det blir med alkoholservering om bord på den lange flygningen. På resten av selskapets linjer serveres det alkohol kun mot betaling, og slik blir det nok her også.

Skraper til beinet

Det er billigselskapenes inntogsmarsj på markedet som har fått de store selskapene til å skjære ned på kostnadene der de kan. Og dermed forsvinner alkoholserveringa.

På Sterling må du kjøpe alt selv, til norske priser. De serverer øl, vin og sprit på sine flygninger fra sin såkalte Sterlig Cafe om bord på flyet, som også selger mat og skrapelodd. Det samme gjelder RyanAir, som har kvittet seg med all ekstraservice for å tilby billigbilletter.

<B>TOMATJUICE:</B> Det serverer KLM gratis på sine flyturer, sammen med brus og juice. En øl eller vin er det ikke mulig å få for vanlige flypassasjerer i Europa.