Tørrlegger foss for å hente ut omkommet turist

Politiet startet tirsdag arbeidet med å tørrlegge Storseterfossen i Geiranger for å kunne hente ut en omkommet polsk turist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et mislykket forsøk med å stenge av Vesteråsvatnet ovenfor fossen med sandsekker, ser politiet ingen andre muligheter enn å lede hele elva over i et gammelt elveløp dersom det skal være mulig å få den omkomne mannen ut av kulpen under fossen.

Sår

Politiet har fått Fylkesmannens tillatelse til å lede elva over i et gammelt løp. -Det vil bli et sår i naturen av det vi nå gjør. Arbeidene som er gjort og som vil bli gjort med å få mannen opp, vil også koste økonomisk. Men dette har med anstendighetsfølelse å gjøre, sier politioverbetjent Kåre Hanken ved Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Hanken sier at politiet har vurdert det slik at liket av en turist ikke kan bli liggende i elva for all framtid. Det har også vært kontakter med mannens kone, ambassaden og firmaet han arbeidet i.

-Som pårørende er naturligvis en løsning der den omkomne bare blir liggende i elva ikke akseptabel, sier Hanken.

Det er nå over en uke siden mannen falt i Storseterelva mens han var på fottur i Geiranger-området sammen med resten av reisefølget sitt. Ingen så at han falt. Han ble meldt savnet, og liket ble senere funnet i kulpen under Storseterfossen.

Hvitt inferno

Det er blitt stilt spørsmål ved den lange tiden som er gått uten at det har lyktes å få mannen opp. Hanken sier at det ikke har vært så enkelt.

- Dette er en foss med om lag 2 kubikk vannføring i sekundet. Storseterfossen ender i en kløft i fjellet som er ca. fem meter dyp. Der er det et hvitt inferno. Vi har forsøkt med dykkere, har sett mannen, og har til og med hatt ham delvis oppe før vi har mistet ham på grunn av det sterke trykket. Dette er sjansebetont, og vi ønsker ikke at noen skal miste livet i arbeidet med å få ham opp, sier Hanken.

En 20 tonns gravemaskin var tirsdag på vei opp til stedet der vannet skal ledes over i et gammelt elveleie. Hvor lang tid arbeidet med å føre vannet bort vil ta, vet Hanken ikke. Han antar at dette kan skje i løpet av onsdag.

(NTB)