Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tørrlegger Sør-Norge

Klokka 07 stanser Knut Enger og lastebil-geriljaen utkjøringa fra åtte oljeterminaler. Dersom politiet ikke avbryter den ulovlige blokaden, blir Sør-Norge tømt for drivstoff i løpet av få dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inspirert av europeiske kolleger, snører lastebileierne nettet rundt åtte terminaler i Tønsberg, Oslo, Fredrikstad, Stavanger og Bergen. Målet er å presse politikerne til å senke dieselavgifta med to kroner.

Allerede i kveld er de første aksjonistene på plass, men lastebil-general Enger forteller at blokadene ikke starter før i morgen tidlig - seinest klokka 07.

Bensin-selskapene har forberedt seg ved å kjøre ut drivstoff i hele dag - leveranser som vanligvis skjer mandag. Flere stasjoner melder at uvanlig mange bilister har vært innom og fylt opp tanken i helga. Mange stasjoner vil gå tomme for bensin etter to-tre dager.

Forbundet støtter ikke aksjonen

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) tar avstand fra Engers ulovlige aksjon, men lokallaget i Bergen besluttet i dag å kaste seg på blokade-bølgen. Oljeterminalene på Mongstad, Skålevik og Stamneset i Hordaland blir blokkert fra klokka 06.

- Vi har sagt vi skal ha lovlige aksjoner. Hva medlemmene finner på er strengt tatt deres ansvar. Aksjonen i Bergen er en lokal sak de får ta ansvar for selv, sier administrerende direktør Gunnar Apeland i NLF til NTB.

Noen får unntak

- Jeg skjønner Vestlandet godt. Med alle avgiftene på ferjer, tunneler og bommer har de det enda litt verre enn oss her på Østlandet, sier Enger til NTB.

Resultatet blir at praktisk talt all levering av bensin og fyringsolje i Sør-Norge stopper opp. Det blir kun gjort unntak for utrykningskjøretøy og for utkjøring til sykehus, barnehager og aldersboliger.

- Det kan jo ellers være fint å bruke anledningen til å sjekke kollektivtilbudet. Det er enkelte partier der ute som vil ha alt over på kollektivtrafikk. Så nå får vi se hvor godt kollektivtilbudet er utbygd i Norge, sier Enger tørt.

Regner med sympati

Han forteller at kampviljen blant sjåførene er stor, og han regner med at folk flest sympatiserer med aksjonen - selv om de ikke skulle få fylt opp tanken sin mens det står på.

NLF venter til 11. oktober med å aksjonere fordi de vil se statsbudsjettet før de innfører kjørestopp. Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen lovet ikke å senke drivstoff-avgifta da han møtte forbundet fredag.

Senker prisen 15 prosent

SV-leder Kristin Halvorsen forlangte tidligere i uka at politiet må gripe inn og stanse de ulovlige blokadene som kommer. Aftenposten skriver at justisminister Hanne Harlem ikke vil uttale seg om en eventuell innblanding fra politiet før hun ser at blokaden er et faktum. Politiet i Oslo bestemmer seg ikke for hva de skal gjøre før mandag morgen.

Etter aksjonene denne uka, lovet franske myndigheter å senke dieselprisen med 15 prosent. I går bestemte nederlandske myndigheter å bevilge milliarder i drivstoff-støtte. I England og Tyskland har myndighetene nektet å imøtekomme aksjons-kravene. Frankrike ber om at EU må diskutere felles drivstoff-avgifter på et møte til uka.

HAMSTRER: I kveld var det kjempelang kø utenfor JET-bensinstasjonen i Asker.
VIL HA NED PRISEN: Knut Enger organiserer bensin-blokaden som rammer Sør-Norge i morgen.