Tørrpinnen som kan bli Slobos banemann

BERLIN (Dagbladet): - Han er en legalistisk tørrpinn, så kjedelig at det støver av ham, sier en av Beograds opposisjonelle til Dagbladet om Vojislav Kostunica (56). - Og det er nettopp derfor jeg støtter ham, legger aktivisten til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juristen Kostunica kan bli president Slobodan Milosevic' politiske banemann, 13 år etter at «Slobo» kom til makta ved å kuppe kommunistpartiet i Serbia.

Kostunicas stilling er eksemplet på at serberne kan ha fått nok av karismatiske ledere - enten det gjelder Milosevics nesten gåtefulle maktspill, Vojislav Seseljs rabiate nasjonalisme eller opposisjonsføreren Vuk Draskovics sjarmerende villskap.

Normalt liv

Fire kriger er tapt under Milosevic. Bedriftene står. Folk er kastet ut i arbeidsløshet og armod - og har fått stempel som en pariakaste i Europa.

- Jugoslavia med Kostunica som president blir nok ikke like opphissende som under Milosevic. Men vi ønsker ganske enkelt å føre et normalt liv som andre europeere. Jeg føler at dette budskapet når fram i befolkningen. Vi er optimister, sier Aleksandar Popovic (28) - en av Kostunicas kampanjeledere - til Dagbladet.

- Jeg søker ikke hevn, men vil forsøke å endre denne staten i samsvar med Guds og menneskelige lover, og aldri la makta endre meg.

Slik avsluttet Kostunica sin appell for 20000 tilhørere i den serbiske byen Cacak i helga.

Han virket nesten brydd over jubelen fra sine tilhengere.

Ærlighet er første og siste bud for mannen som allerede i 1974 fikk sparken som professor ved det juridiske fakultetet i Beograd for sin kritikk av Titos nye grunnlov. Han nektet å ta imot Milosevics tilbud om å få stillingen tilbake i 1989, med begrunnelsen at en sparket kollega ikke fikk jobben sin igjen.

Ubestikkelig

- Jeg har aldri gjort avtaler med Milosevic. Jeg har aldri viklet meg inn i korrupsjon, understreker Kostunica i intervjuer. Draskovics vekslende hat- og kjærlighetsforhold til Milosevic har vært hans ruin som troverdig opposisjonsleder.

- Kostunicas ubestikkelighet går hjem hos mennesker som tynges av korrupsjonen og svindelen her i landet, sier valgkampleder Popovic.

«Serbias rene hender», er hedersbetegnelsen Kostunica har fått.

<B>TØRRPINN:</B> Med Vojislav Kostunica (nr. to fra høyre) som president håper flere jugoslaver på et mer normalt liv.