Torsdag: - Ranet eldre kvinne hjemme Fredag: - Planla nytt hjemmeran

Sushi-kokk (31) og tre andre menn pågrepet i leilighet med antatt ransutstyr. - Han nekter, sier forsvarer Svein Holden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire menn ble i Oslo tingrett i ettermiddag besluttet varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, etter at de fredag ble pågrepet i en planlagt politiaksjon mot en leilighet på østkanten i Oslo.

Leiligheten ble etter det Dagbladet forstår disponert av en 31 år gammel straffedømt norskvietnameser som er utpekt som hovedmann i saken.

I en sekk i leiligheten skal det ha blitt funnet utstyr som forbindes med ran.

Oslopolitiet har siktet alle de fire mennene for ransforbund. Det innebærer at etterforskerne mener de grep inn like før ransplanen ble satt ut i livet og at  de siktede etter politiets oppfatning var enige om hva som skulle foregå.

31-åringen er sushi-kokk, men er tidligere dømt for blant annet påvirkning av vitner og skulle etter planen inn til soning av en fengselsdom i en voldssak om kort tid. Også en av de andre siktede jobber i restaurantbransjen, på et av Oslos mest kjente og eksklusive spisesteder. Denne mannen skal ikke tidligere være straffet.

Kvinne ranet hjemme Pågripelsene skal ha skjedd i forbindelse med at en eldre kvinne bare én dag tidligere ble utsatt for et brutalt ran hjemme i sin egen bolig. Den pågrepne 31-åringen er alene om å være siktet for å ha deltatt i dette fullbyrdede ranet.

Etter det Dagbladet erfarer gikk politiet til aksjon etter å ha fått konkret informasjon om fredagens ransplan fra en person som allerede var i politiets varetekt.

Opplysningene skal blant annet ha dreid seg om at 31-åringen hadde pekt ut et nytt ransoffer i en bolig på Kongsvinger.

- Han nekter for å ha vært med på dette. Utover det har jeg ikke anledning til å kommentere saken, sier 31-åringens forsvarer, advokat Svein Holden, til Dagbladet.

Nekter straffskyld Straffelovens § 269 om ransforbund er relativt sjelden brukt, da terskelen er høy for å bevise hvilke avtaler som er gjort og hvor langt planleggingen har kommet. Strafferammen er tre års fengsel.

Noen av de siktede har forklart at de ikke kjenner hverandre fra før, men at 31-åringen er en felles venn.

- Vår klient stiller seg helt uforstående til siktelsen, sier advokatfullmektig Ida Andenæs ved Advokatfirmaet Elden, som er forsvarer for den andre restaurantansatte.

Heller ikke de andre forsvarerne, som er bundet av hemmelighold av saksdokumenter, vil uttale seg om grunnlaget for siktelsene. Advokat Aase Karine Sigmond opplyser at hennes klient ikke erkjenner straffskyld.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld og vil anke fengslingen, sier også advokat Arild Langenes.

Politiadvokaten som i dag møtte i fengslingsmøtene i Oslo tingrett, har fri i kveld og har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

- NEKTER STRAFFSKYLD: Den antatte hovedmannens forsvarer, advokat Svein Holden, opplyser at 31-åringen stiller seg uforstående til siktelsen om ran og ransforbund. Arkivfoto: NTB SCANPIX
- NEKTER STRAFFSKYLD: Den antatte hovedmannens forsvarer, advokat Svein Holden, opplyser at 31-åringen stiller seg uforstående til siktelsen om ran og ransforbund. Arkivfoto: NTB SCANPIX Vis mer