Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Torsdag ble drapsdømte Doyle forsøkt henrettet, men det gikk galt: - Det var tortur

Henrettelsen måtte avbrytes.

DRAPSDØMT: Torsdag i forrige uke skulle Doyle Lee Hamm etter planen henrettes. Men han er fremdeles i live, etter at henrettelsen måtte avbrytes. Foto: NTB scanpix
DRAPSDØMT: Torsdag i forrige uke skulle Doyle Lee Hamm etter planen henrettes. Men han er fremdeles i live, etter at henrettelsen måtte avbrytes. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag skulle den drapsdømte 61-åringen Doyle Lee Hamm henrettes i Alabama.

Hamm er dømt til døden for drapet på en motellansatt under et ran i 1987.

Men da Hamm ble ført inn på dødscella for å få giftsprøyta gikk det meste galt. Han var inne på dødscella i to og en halv time før henrettelsen ble stanset, skriver CNN.

Fikk ikke satt sprøyta

Årsaken skal være, ifølge Hamms forsvarer Bernhard Harcourt, at personene som skulle sette giftsprøyta, ikke lyktes i å få den inn i årene til Hamm.

Harcourt har i månedsvis argumentert for at å ta livet av hans klient med giftsprøyte vil være en «grusom og uvanlig straff», fordi Hamms blodårer er alvorlig skadet som følge av kreft og «årevis av med intravenøs narkotikabruk».

I tillegg har Hamm Hepatitt C, en lang historie med anfall og epilepsi og flere signifikante hodeskader, ifølge Harcourt.

I september i fjor ble Hamm undersøkt av en doktor fra Columbia University Medical Center, og han fant at Hamm ikke hadde noen brukbare årer og at staten ikke ville lykkes i å injisere Hamm med den dødelige giften, skriver New York Times.

13. februar i år beordret en ankedomstol en ny medisinsk undersøkelse av Hamm. Konklusjonen her ble at blodårene i Hamms armer og hender ikke kunne brukes, men at årene i beina og føttene var brukbare. Dermed ble det satt en dato for henrettelsen.

Som altså ble avbrutt.

«Tortur»

I helga skrev Hamms forsvarer Harcourt en bloggpost, der han omtaler henrettelsesforsøket som «verre enn fryktet».

Han forteller hvordan personalet på dødscella jobbet med begge beina samtidig, at de gjorde undersøkelser samtidig som de stakk inn nåler.

«Personalet stakk nesten sikkert i Doyles blære, for neste dag tisset han blod», skriver Harcourt.

Han beskriver videre skadene Hamm skal ha fått av den mislykkede henrettelsen, og hvordan Hamm skal ha fått stikkskader i lyskeområdet.

«Han halter veldig og er forferdelig sår», skriver Harcourt og fortsetter:

«Under henrettelsen lå Doyle der og ba om at de skulle lykkes på grunn av smerten, og han kollapset da de tok ham av tralla».

Advokaten har følgende dom over henrettelsen:

«Dette var åpenbart en mislykket henrettelse som bare presist kan beskrives som tortur».

Avviser kritikken

Men fengselsvesenet i Alabama har avvist at de hadde problemer under henrettelsen.

- Jeg ville ikke nødvendigvis kalle det vi opplevde i kveld et problem. Det eneste jeg har hørt er at deres medisinske vurdering var at det var et tidsspørsmål, gitt at det var ganske seint, sier Jeff Dunn ved Alabama Department of Corrections.

Harcourt sier at han hadde bedt retten om å gi Hamm tillatelse til å dø ved å ta en dødelig cocktail oralt «for å eliminere den store sannsynligheten for smerte og lidelse en intravenøs injeksjon vil være forbundet med i Hamms tilfelle».

Forespørselen ble avslått.

- Rettens uavhengige eksperter sa at det ville være enkelt å komme seg inn i årene hans. Som jeg forutså ble det mislykket og blodig, sier Harcourt.

Nå er Hamm tilbake i isolasjon i fengselet. Hvorvidt det blir satt en ny henrettelsesdato er foreløpig uvisst, men neste høring i saken er 6. mars.

- Fysisk så er han sår. Emosjonelt sett er han traumatisert, sier Harcourt om klienten.

En føderal dommer har nå beordret fengselet til å ta vare på alle bevisene som kan knyttes til den mislykkede henrettelsen, samt en ny medisinsk undersøkelse av Hamm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!