Torsdag kan du få Tamiflu uten resept

Influensamedisinen Tamiflu blir midlertidig reseptfri.

BLIR RESEPTFRI: Influensamedisinen Tamiflu virker også forebyggende mot influensa. 
Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
BLIR RESEPTFRI: Influensamedisinen Tamiflu virker også forebyggende mot influensa. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Influensamedisinene Tamiflu og Relenza blir reseptfrie fra torsdag, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.  Fra torsdag innføres en midlertidig ordning som gjør det mulig å kjøpe legemidlene i apotek også uten resept. 

— Dette vil være et viktig tiltak for å gjøre disse legemidlene lettere og raskere tilgjengelig for pasientene, og for å lette håndteringen av pandemien, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en pressemelding.

Ordningen skal gjelde for pasienter som er influensasyke, personer som pleier andre med influensa og personer i risikogruppen som er utsatt for influensasmitte.

Legemidlene kan hentes av pasienten eller av en annen på vegne av pasienten. Når medisinen hentes, må det leveres et utfylt skjema til farmasøyten i apotek. Disse skjemaene vil være tilgjengelig i apotekene og på www.pandemi.no.

Samtidig blir legemidlene billigere enn vanlig. Tamiflu vil koste 50 kroner, og Relenza vil koste 51 kroner. Hvis man ikke har resept, må man i tillegg betale 20 kroner for rekvireringen på apoteket.

Forskriften som gir farmasøyter midlertidig rett til å rekvirere Tamiflu og Relenza, ble vedtatt i ettermiddag. Formålet med forskriften er å bedre befolkningens tilgang til medisinene for behandling av sykdom under pandemien.

«Behandling med Tamiflu og Relenza kan forkorte sykdomsperioden og redusere risikoen for komplikasjoner. En forutsetning er at behandling starter så tidlig som mulig etter første symptomer (senest innen 48 timer). Primærhelsetjenesten er tungt belastet med blant annet å gjennomføre vaksinering av risikogruppene. Samtidig øker antall smittede kraftig. For å avlaste legene, har Helse- og omsorgsdepartementet bestemt at farmasøyter i apotek gis en midlertidig rekvireringsrett for disse legemidlene», heter det i pressemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer