- «Torsdag kveld fra Nydalen» blir aldri det samme

Men også alvor da Knut Arild Hareide (KrF) orienterte sine egne om regjeringssonderingene: - Er ikke helheten god nok, går vi i opposisjon.

TALTE: Krfs leder Knut Arild Hareide talte til landsstyret, og orienterer nå om resultatet fra de siste regjeringssonderingene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
TALTE: Krfs leder Knut Arild Hareide talte til landsstyret, og orienterer nå om resultatet fra de siste regjeringssonderingene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Da KrF-leder Knut Arild Hareide og resten av KrFs sonderingsdelegasjon gikk inn i det nå lukkede møterommet på Radisson Blu-hotellet på Gardermoen, nikket han bekreftende til at han nå vet hva han skal si:

- Nå er jeg klar, sier han til Dagbladet.  

Spørsmålet er om han vil anbefale sine egne å bite i seg uoverstemmelsene med Frp og danne regjering sammen med partiet - eller fortelle partiet hvorfor de store politiske seirene som en mulig regjeringsdeltakelse vil gi, er mindre viktig enn å markere avstand til Frp.

Vitset i kjent stil Pressen fikk overhøre hans velkomsthilsen til landsstyret. Selv om KrF-lederen ikke sa noe som helst om Frp før dørene ble lukket, ble pressen servert en morsomhet - i kjent Hareide-stil:

- Jeg kan i hvert fall si: «Torsdag kveld fra Nydalen» blir aldri det samme igjen, sa han da han inntok talerstolen. 

- Vi gikk til valg på et løfte om at hvis velgerne gir landet et ikke-sosialistisk flertall, så skal vi bidra til å gi landet en ikke-sosialistisk regjering. Det løftet vil vi selvfølgelig innfri, sa han.

I talen ga han også landstyremedlemmene en lang liste over kriterier han mener partiets «sonderingsresultater» bør vurderes etter:

- Spørsmålet vi i landsstyret nå skal gi råd om, er om KrF skal være en del av en slik regjering. Dette blir krevende, dette blir spennende. Det er ingen enkle valg i dag. I diskusjonen må vi vurdere om den sosiale profilen er ivaretatt, om miljø- og klimapolitikken er bærekraftig, om vi klarer å gjenreise familiepolitikken, om vi sikrer en verdig alderdom, om vi gir barn bedre kunnskap om den kristne kulturarven, om vi klarer å rette opp noen av den brutale  urettferdigheten mellom den rike delen av verden og de menneskene som lever i bunnløs fattigdom og konflikt i sin hverdag, sa han og fortsatte:

- Hvis partiets organer og stortingsgruppa mener resultatet så langt er godt nok, så går vi videre. Er ikke helheten god nok, går vi i konstruktiv opposisjon og vil påvirke politikken fra Stortinget.  

I løpet av Nydalen-prosessen har KrF-lederen gjort følgende til et mantra:

- For KrF er det helheten som teller.

Samles Alle de fire regjeringspartiene har nå forlatt forhandlingslokalet i Nydalen, og er samlet i møter med partiorganisasjonene sine.

Da Venstres Trine Skei Grande forlot Nydalen i dag formiddag, bekreftet hun at Venstre og KrF fremdeles holder følge.

- Vi skal sondere videre, men først skal vi høre hva partiene sier, forteller Skei Grande til pressekorpset.

Til TV2 sier hun: «Jeg tror ikke vi får noe ja eller nei i dag».

Trine Skei Grande er i møte med Venstres Stortingsgruppe nå, fra klokka 14.

Fortsatt fast følge KrFs parlamentariske leder, Hans Olav Syversen, bekreftet også at Venstre og KrF holder sammen.

- Vi har fortsatt fast følge med Venstre. Det er god stemning i leiren og folk er i stand til å skille politikk og person, sier han til pressekorpset da han forlot Nydalen.
 
- Ikke avklaring i dag Kort tid tidligere sa Siv Jensen følgende, ifølge NTB:

- Jeg vet ikke om det blir en avklaring i dag om hvem som skal danne regjering, sier Frp-leder Siv Jensen.

Jensen forlot hotellet i Nydalen i 12.40-tiden. Både Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg dro fra hotellet via garasjen.

Jensen sa det har vært god framdrift, men at det fortsatt er krevende.

- På noen områder trekker partiene i ulik retning, sa hun, melder NTB.

Jensen svarte «ingen kommentar» på spørsmålet om skepsisen nå er større enn regjeringslysten.

- Det er vanskelige spørsmål vi har på bordet. Vi snakker om store og viktige temaer, sa hun i parkeringskjelleren på hotellet.

 Ifølge Frp-lederen gjenstår det å se om det blir en avklaring i dag.

- Vi skal nå avstemme status, sa Jensen før hun dro.