Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Torsdag skjedde ulykken som vil koste henne livet

To dager før fikk Elly (77) avslag på sykehjemsplass. Les datterens fortvilte brev.

- LIVET STÅR IKKE TIL Å REDDE: Tirsdag i forrige uke fikk den alvorlig syke Elly Haugsand (77) nei til midlertidig sykehjemsplass i Alna bydel. Torsdag skjedde ulykken som legene mener vil koste henne livet. - Nå dør mamma fra oss, sier døtrene Mona(t.v) og Wenche.  Foto: Privat
- LIVET STÅR IKKE TIL Å REDDE: Tirsdag i forrige uke fikk den alvorlig syke Elly Haugsand (77) nei til midlertidig sykehjemsplass i Alna bydel. Torsdag skjedde ulykken som legene mener vil koste henne livet. - Nå dør mamma fra oss, sier døtrene Mona(t.v) og Wenche. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BERGEN/OSLO (Dagbladet): Tirsdag i forrige uke fikk den alvorlig syke kvinnen Elly Haugsand (77) nei til en midlertidig sykehjemsplass i Alna bydel.

To dager senere skjer ulykken som legene sier vil koste henne livet. Etter et besøk av sin yngste datter Mona tar den eldre kvinnen seg en sigarett. Ettersom ingen av døtrene liker røyk, venter moren alltid til de hadde gått. Denne gangen gikk det helt feil.

Flammen som var beregnet på sigaretten, tok fyr i blusen hennes i stedet.

- En nabo hørte alarmen, og varslet en annen nabo. Han kom seg inn i leiligheten med pulverapparat. Da var min mor i full fyr, men han fikk slukket flammene, forteller eldste datter Wenche Haugsand.

Nå ligger moren på Haukeland universitetssykehus hvor landets fremste brannskadespesialister jobber.

Hun har tredjegrads forbrenning på overkroppen, halsen og i ansiktet.

Livet står ikke til å reddeNå mener legene at livet ikke står til å redde for den 77 år gamle kvinnen.

- Vi får ikke kontakt med henne. Det eneste livstegnet kom da vi spilte «I love you because» av Jim Reeves, som vi visste hun var så glad i. Da forsøkte hun å bevege hodet, sier datteren.

Torsdag formiddag sier Wenche Haugsand til Dagbladet at legene har koblet hennes mor fra respiratoren. Hun får ikke tilført blod, eller noen for for hjelpemidler.

- Vi sitter og holder henne i hånda, sier datteren.

FORTVILT: Wenche Haugsand har samen med familien til Elly lenge søkt om sykehjemsplass eller alternativt en korttidsplass for henne, men fått avslag alle ganger. Seinest tirsdag i forrige uke fikk de et muntlig avslag. Foto: Leif Stang / Dagbladet
FORTVILT: Wenche Haugsand har samen med familien til Elly lenge søkt om sykehjemsplass eller alternativt en korttidsplass for henne, men fått avslag alle ganger. Seinest tirsdag i forrige uke fikk de et muntlig avslag. Foto: Leif Stang / Dagbladet Vis mer

Familien til Elly har lenge søkt om sykehjemsplass eller alternativt en korttidsplass for henne, men fått avslag alle ganger. Seinest tirsdag i forrige uke fikk de et muntlig avslag.

- Da søkte vi på nytt fordi mamma skulle operere et øye på onsdag. Vi visste hun ville bli sykere, men de kunne ikke hjelpe oss. Nå dør mamma fra oss. Ingen kan gjøre mer for henne, men vi håper at vår triste historie kan være til hjelp for andre som er, eller kan komme i samme håpløse situasjon, sier Wenche Haugsand.

Mangler ikke sykehjemsplasserAlna bydel i Oslo kommune, hvor Elly opprinnelig bor, opplyser til Dagbladet at det på ingen måte er lange ventelister på sykehusplasser i deres bydel.

- Vi opplever ikke mangel på plasser. De som trenger det, får plass. Vi har ikke ventelister, og behandler søknader kontinuerlig. Er man i stand til å være hjemme, prøver man ut hvordan det går først. Når det gjelder kortidssplasser er det ventetid på omtrent tre uker. Men vi har også mulighet til å skaffe plass på veldig kort varsel, sier avdelingssjef ved Alna bydel, Bjørg Torill Madsen.

Taushetsplikt- Hvorfor fikk Elly Haugsand (77) avslag på kortidsplass?

- Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker som følge av taushetsplikten. Kvinnen må selv samtykke for at vi skal oppheve taushetsplikten, opplyser hun.

BLE NEKTET SYKEHJEMSPLASS: Fikk avslag tirsdag i forrige uke. Torsdag inntraff ulykken som vil koste henne livet. Dette bildet er tatt på julaften 2009. Foto: Privat
BLE NEKTET SYKEHJEMSPLASS: Fikk avslag tirsdag i forrige uke. Torsdag inntraff ulykken som vil koste henne livet. Dette bildet er tatt på julaften 2009. Foto: Privat Vis mer

- Denne kvinnen har kols, innsnevret spiserør, kan nesten ikke bevege seg og er nesten blind. Hvor syk må man egentlig være for å få sykehjemsplass i dag?

- Man må ha behov for pleie og omsorg hele døgnet. Det hele er basert på en totalvurdering utifra den pleie og omsorgsbehov man trenger, sier Madsen til Dagbladet.

Hun oppgir at dersom det oppstår alvorlige hendelser eller tragiske utfall i enkeltsaker vil bydelen alltid gå igjennom dette internt og eventuelt kontakte tilsynsmyndighetene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!