Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hetebølge i Europa

Torsdag var det 44 grader på vingården til Roar (69). I dag kan det bli enda verre

- Jeg synes det er ille når folk feirer varmerekorder.

HETEBØLGE: Roar Aune (69) driver vingård sentralt i Portugal. Her fikk han kjenne ekstremvarme på kroppen, og forbereder seg nå på enda høyere temperaturer. Foto: Privat
HETEBØLGE: Roar Aune (69) driver vingård sentralt i Portugal. Her fikk han kjenne ekstremvarme på kroppen, og forbereder seg nå på enda høyere temperaturer. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det meldt rundt 47 grader i sørlige deler av Portugal og naboområder i Spania.

Dermed kan varmerekordene ryke i de to søreuropeiske landene - Spania 47,3 i Montoro fra juli i fjor og Portugal 47,4 i Amarleja fra 1. august 2003.

Europa-rekorden i nyere tid fra offisielle målestasjoner er på 48,0 grader i den greske hovedstaden Aten i juli 1977.

Denne sommeren har vært full av værrekorder. For øyeblikket har alle øynene rettet mot Spania og Portugal, der det forventes temperaturer opp mot femti grader.

Severe Weather Europe meldte fredag formiddag om at gårsdagens varmeste temperaturer ble funnet i Mora i Portugal med 45,7 grader.

Tre døde - og 40 evakuert

Portugisiske medier melder lørdag morgen at 40 mennesker er evakuert fra en voldsom skogbrann ved foten av Monchique-fjellet i turistprovinsen Algarve.

Fredag omkom tre menn i varmen i Spania.

En veiarbeider i 40-åra og en 78 år gammel pensjonist døde av heteslag på dagen. På kvelden kollapset en hjemløs mann av heteslag på gata i Barcelona og døde seinere på sykehus.

- Trist med varmerekord

Norske Roar Aune (69) har bodd i Dao-regionen i Beiras, sentralt i Portugal i åtte år. Torsdag fikk han kjenne på hele 44 varmegrader på vingården han driver. Det var en ny følelse for han.

BUGNER I DRUER: Vindrurene på den norske vingården i Portugal, trives godt i varmen. Foto: Privat
BUGNER I DRUER: Vindrurene på den norske vingården i Portugal, trives godt i varmen. Foto: Privat Vis mer

- Vi har ikke opplevd 44 grader her før, så da søker vi skygge og beskytter oss med løse klær. Hvis det blir for varmt hopper vi bare i bassenget, sier Aune.

At det er snakk om europarekord i Portugal i løpet av helgen, synes han er trist.

- Jeg synes det er ille når folk feirer varmerekorder.

Nordmannen er ikke bekymret for sitt eget vel med tanke på de høye temperaturene som er ventet å stige. Han tenker mer på klimaendringene som ser ut til å ha store konsekvenser for svært mange.

- De varme somrene er ille med tanke på skogbranner. I fjor døde mange i område av brannene som herjet i Portugal, sier han og legger til at det hundre år gamle granitthuset på gården hans brant til grunnen.

Varmest lørdag og søndag

Statsmeteorolog Magnus Overhed forteller at i Spania er innlandet varmest. I provinsene Extremadura og den nordlige delen av Andalucia er det ventet rundt 45 grader i helga.

HETT: Slik ligger hetebølgen over Europa. Portugal og Spania er særlig utsatt. Foto: Severe Weather EU / Tropical tidbits
HETT: Slik ligger hetebølgen over Europa. Portugal og Spania er særlig utsatt. Foto: Severe Weather EU / Tropical tidbits Vis mer

I Portugal er egentlig alle områder langs grensa til Spania berørt, men også ut mot kysten til Lisboa. Her er det varslet temperaturer på opp mot 44 grader i helga, forklarer statsmeteorologen.

Det skal være varmest på lørdag og søndag, men hetebølgen ser også ut til å vare en stund.

- Nå ser det ut som at hetebølgen skal holde seg ut i de første dagene i neste uke. Fra torsdag vil den gi seg, sier Overhed.

Fulle strender ved midnatt

FORHOLDSREGLER: Sofia Morgado (23) er forsiktig i varmen. Foto: Privat
FORHOLDSREGLER: Sofia Morgado (23) er forsiktig i varmen. Foto: Privat Vis mer

Sofia Morgado (23) fra Lisboa forteller om overfylte strender på kveldstid rett på utsida av storbyen. Da hopper alle i havet for å kjøle seg ned. Studenten var der selv etter midnatt fredag, og forteller at stranda var stapp full.

- På dagen er det farlig å være på stranda i sola, det er altfor varmt. Jeg prøver å unngå stranda fra tolv til fire, og velger heller å dra på kvelden, sier Morgado.

For å holde ut i den ekstreme varmen drikker hun masse vann og holder seg i skyggen. Morgado forteller om venninnen hun hadde på besøk fra Mexico denne uka, som endte på legevakta med solstikk og dehydrering.

Selv om varmen er ubehagelig på kroppen, mener portugiseren det aller verste er frykten for skogbrann.

- Det er skummelt å tenke på at skogbrannfaren er høy nå. Vi har mye skog i nærheten og i fjor døde over 60 personer, og mange mistet alt de eide og hadde, sier hun.

STAPP FULLT: Når det nærmer seg kveld trekker Lisboas befolkning til strendene. Foto: Privat
STAPP FULLT: Når det nærmer seg kveld trekker Lisboas befolkning til strendene. Foto: Privat Vis mer

Ekstremvarsel

Varmen er ikke bare ubehagelig, men den fører hvert år til dødsfall. Hetebølgen i Spania har fredag ført til at to menn, en veiarbeider i 40-åra og en 78 år gammel pensjonist, har dødd av heteslag i Spania.

Hittil i år har Spania opplevd en kjøligere sommer enn på flere år. Vendepunktet kom for noen dager siden da landet kom med årets første hetebølgevarsel, skriver The Local ES.

I Portugal er det også sendt ut ekstremvarsel på grunn av de høye temperaturene som kan merkes på store deler av østsiden og innover i landet. Hovedstaden Lisboa er ett av de stedene der temperaturen kan nå 44 grader, ifølge The Portugal News.

Rekorden som må bli slått i Spania er 47,2 grader, registrert i Murcia i 1994. I Portugal fant rekorden sted i Amareleja, med 47,4 i 2003, ifølge tall fra Verdens meteorologiorganisasjon.