Klimakrangelen

Torsdag var det for «krevende» for Siv å regne ut. Nå har Høyre laget sitt eget klimaregnestykke

Høyre svarer på klimakritikken med et regnestykke som påberoper seg utslippskutt på to millioner tonn.

SLÅR TILBAKE: Regjeringspartiene har fått mye pepper for klimaprofilen til forslaget til statsbudsjett for 2017. Nå svarer Høyre med sitt eget regnestykke. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE: Regjeringspartiene har fått mye pepper for klimaprofilen til forslaget til statsbudsjett for 2017. Nå svarer Høyre med sitt eget regnestykke. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Artikkelen ble oppdatert 12. oktober med en presisering i Høyres regnestykke (se under).

- De ulike tallene som har versert fra forskjellige forskere viser hvor vanskelig disse utregningene er, men vi har nå forsøkt å regne ut noe av potensialet og langtidsvirkninger utover avgiftsøkninger på bensin og diesel, sier Høyres miljøpolitiske talsperson, Tina Bru til Dagbladet.

Da statsbudsjettet ble lagt fram torsdag, oppsto det et komplett tallkaos i Stortingets vandrehall.

Politikerne og lobbyistene var nærmest unisone i sin slakt av budsjettets klimaprofil, fordi det tilsynelatende bare la opp til 2.1 prosent kutt i klimagassutslippene i 2030. Men etter noen timer ble det klart at flere politikere, lobbyister og journalister ikke hadde hørt godt nok etter da Siv Jensen talte.

«Neste runde med oppdaterte framskrivninger kommer i 2017», var nemlig regjeringens beskjed da det gjaldt klimaeffekten, fordi dette er «krevende utregninger».

- Framskrivingene som forekommer i statsbudsjettet er basert på det som var vedtatt og satt i gang i 2013, altså den rødgrønne klimapolitikken. Vi har satt i gang en rekke tiltak som vil kutte utslippene og tallene vil se annerledes ut når vi får oppdaterte framskrivinger neste år. Klimapolitikken handler uansett om mer enn drivstoffavgiftene, forklarer Bru.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer