DRAMATISK: Slik skulle det sett ut under lofotfisket. Men finanskrisen rammer også fiskeriflåten.  Arkivfoto Svein Hammerstad / NTB  / SCANPIX
DRAMATISK: Slik skulle det sett ut under lofotfisket. Men finanskrisen rammer også fiskeriflåten. Arkivfoto Svein Hammerstad / NTB / SCANPIXVis mer

Torskefisket er truet

Dramatisk situasjon, og ministeren får kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styreleder Inge Halstensen i Fiskebåtredernes Forbund karakteriserer situasjonen for vinterens torskefiske som dramatisk.

Under åpningen av organisasjonens representantskapsmøte i Oslo onsdag sa Halstensen at «situasjonen er faktisk så dramatisk at et av de største sesongfiskeriene i Europa er truet».

Fiskebåtredernes Forbund er havfiskeflåtens organisasjon. Halstensen erkjente at det særlig er kystflåten som nå rammes, og at det er snakk om et likviditetsproblem, ikke et markedsproblem.

- Handlingslammet

I Stortingets spørretime onsdag kritiserte Øyvind Korsberg (Frp) fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) for unnfallenhet overfor en kriserammet fiskerinæring. Korsberg sa at Pedersen lenge har kjent til problemene uten å foreta seg noe.

Da fiskeriministeren entret talerstolen på Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte samme dag sa hun at Innovasjon Norge og salgslagene i fiskerinæringen allerede er samlet for å drøfte kreditt- og garantiordninger som skal sikre mest mulig normal omsetning og eksport.

Pedersen sa også at forslagene fra fiskerinæringens organisasjoner vurderes i flere departement.

Ber om statlig hjelp

- En samlet fiskerinæring ber om statlig hjelp til garantier, ikke primært støtte, for å smøre omsetning og eksport, er Inge Halstensens budskap.

Konkret betyr dette at fiskerinæringen ber om utvidede garantirammer for Innovasjon Norge og at sjømatnæringen får tilgang til kreditt- og garantiordningene i GIEK (Garanti-instituttet for Eksportkreditt).

Under åpningstalen sin onsdag uttrykte Halstensen også bekymring for manglende fornyelse av den norske havfiskeflåten. Han sa at årsaken til manglende fornyelse av denne delen av fiskeflåten er samlivsproblemene mellom olje og fisk.

Gambling

- Fiskerinæringen er inneklemt i en fantastisk maritim petroleumsnæring som utvikler seg i rasende fart, slik at fartøy og industri i fiskerinæringen lett kan tape lønnsomhetskraft og dermed konkurransekraft. Fiskerinæringen taper av samme grunn evnen til fornyelse og innovasjon og ikke minst evnen til respons på miljøutfordringene fra samfunnet, sa Halstensen.

I de fire siste årene har det vært det han kaller «bonanza» i boring og oljeservice, mens det har vært fornyelsestørke i fiskerinæringen.

Halstensen ga klart uttrykk for at han liker dårlig det kjøret som oljeselskapene gjennomfører for å få åpne gyteområdene utenfor Møre og Lofoten/Vesterålen for oljeutvinning. Han mener at det gambles med eksistensen til to av de mest verdifulle fiskebestandene i verden.

(NTB)