Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Torskekrise

Fiskeriminister Peter Angelsen og fiskeorganisasjonene legger skylda på havforskerne for at vi nå går mot en ny torskekrise. I virkeligheten har Angelsen vært med på å vedta kvoter langt over forskernes anbefalinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til Dagbladet i går uttalte Angelsen at havforskerne har overvurdert mengden torsk i havet, noe som har medvirket til at kvotene har vært høye.

Havforskere Dagbladet har snakket med, men som ikke ønsker å uttale seg offentlig, svarer følgende:

- Noen tror åpenbart at havforskernes anbefalinger er starten på en budrunde. Slik er det ikke. Våre anbefalinger er vitenskapelig basert. Man kan saktens mene at vi tok feil i våre anslag et par år tilbake, men våre anbefalinger ble uansett ikke fulgt.

Systematisk

Verre er det at russiske havforskere for tre år siden anbefalte betydelige kvotekutt, men ble møtt med skepsis fra norske kolleger. I stedet for å lytte til russernes bekymringer, bestemte norske myndigheter seg for å legge 1997-kvoten på samme nivå som 1996-kvoten. Den gang var Ap's Karl Eirik Schjøtt-Pedersen fiskeriminister. Året etter overtok Sp's Peter Angelsen. Også han mente at kvotene burde ligge over forskernes anbefalinger. Slik ble det:

  • 1997: Havforskningsinstituttet anbefalte en torskekvote på 700000 tonn. Politikerne besluttet at kvoten skulle være på 850000 tonn.
  • 1998: Havforskerne anbefalte en kvote på 514000 tonn. Politikerne besluttet at kvoten skulle være på 654000 tonn.
  • 1999: Havforskerne anbefalte en kvote på 360000 tonn. Politikerne besluttet at kvoten skulle være på 480000 tonn.

Pressgruppene

Fiskeorganisasjonene har også bidratt til å underminere havforskernes tilrådninger.

Audun Maråk i Fiskebåtrederne : «Vi må ta ut toppene når toppene er til stede. Med samme beskatningsmønster som tidligere år burde det ligge an til en kvote på 994000 tonn.»

Samtidig kom Fiskebåtredernes Forbund med følgende tilrådning: «Fiskebåtrederne mener kvota er satt for lavt og at norsk flåte påføres et tap på 400 millioner kroner.» (Fiskaren 19.11.96).

Adm. direktør Pål Kruger ved Melbu Fiskeindustri: «Kvotekuttene er lite troverdig.» (Lofotposten 5. november 1997.)

Fiskebåtredernes forbund: «Det er et feilgrep å gi havforskerne mer makt. Havfiskeorganisasjonen mener tvert imot at det bør legges mindre vekt på havforskernes tilrådninger i årene framover.» (Fiskeribladet 10. november 1998.)

Lokalpolitikerne har også drevet sin form for lobbyvirksomhet:

Ordfører Harald E. Hansen, Vågan: «Anbefalingene fra forskerne er totalt uakseptable.» (Lofotposten 3. november 1998.)

Maktkamp

Slike uttalelser fra sterke pressgrupper viser maktkampen mellom mange aktører om forvaltningen av torsk.